Tech
Apple CEO Tim Cook announces that former US First Lady Michelle Obama will hold a keynote address during the Apple Worldwide Developer Conference in San Jose, California, on June 5, 2017. / AFP PHOTO / Josh Edelson

Meglepetésvendég dobta fel az Apple konferenciáját

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

tech-újságíró. 2017. 06. 07. 12:30

Meglepetésszerűen bukkant fel Michelle Obama is az Apple WWDC konferenciájának keddi napján, hogy többek közt arról beszéljen, miért fontos bátorítani a fiatal lányokat arra, hogy részt vegyenek a technológia világában.
Korábban a témában:

Az Apple fejlesztői konferenciájának második napjára Michelle Obamát, a korábbi first lady-t kérték fel, hogy beszélgessen Lisa Jacksonnal, az Apple környezeti, és közösségi részlegéért felelős elnökével. Obama feleségét ügyvédként és humanitáriusként kiemelten foglalkoztatja a nők és a munkaerőpiac viszonya, a beszélgetés során többször is hangsúlyozta a diverzitás fontosságát. A társalgást nem közvetítették élőben, és csak a résztvevők zárt köre hallgathatta, de a sajtó képviselői természetesen kiemeltek pár gondolatot.

Obama szerint kiemelt fontosságú a faji és nemi diverzitás kérdése a munkahelyeken, a lányoknak tanácsként adta, hogy értékeljék magukat, és higgyék el, hogy versenyképesek bármilyen területen.

„A lányok elfordulnak a technológiától és a tudománytól, és ebben szerepet játszik az is, ahogyan ezeket a területeket tanítják. De ti ennél okosabbak és jobbak vagytok. Nekünk is kell akarnunk. Készen álltok arra, hogy több nő legyen az asztalnál? Akkor csináljatok nekik helyet”- szólt Obama a hallgatósághoz.

A korábbi first lady úgy gondolja, már a középiskolában el kellene kezdeni bátorítani a fiatalokat arra, hogy foglalkozzanak technológiával.

Minden az iskolában kezdődik. Még mindig milliónyi lány van a világon, akik nem részesülnek megfelelő oktatásban, nemcsak a lehetőségeik miatt. Kulturális gátak vannak, amik eltántorítják őket.

“Nem várhatunk a 20-30-as életkorig, hogy azt mondjuk valakinek, szükségünk van rád a fejlesztés világában, ez már késő. Engedni kell a fiatalokat, hogy problémamegoldókká váljanak.”

Nem mindent oldanak meg az appok

Michelle Obama felhívta a közönségben lévő vállalkozók figyelmét a nőkre, mint potenciális fogyasztói piacra, és arra, hogy a nőket szolgáló appokat is készítsenek. „A nők azok, akik minden megvásárolnak és vezetik a háztartást. Kihez próbáltok szólni? Mit gondoltok, kiknek készítitek az appjaitokat?”

A vállalkozóknak, influencereknek pedig azt mondta: nem minden probléma oldható meg egy startuppal, vagy appal, de nem is kell elérni milliónyi embert ahhoz, hogy változtassanak valamin. Helyette kezdjék a családjukban és közösségükben az inspiráló munkát.

Trumpnak is nekiment

Számos kijelentésével utalt a republikánus Donald Trump politikájára, Obama szerint az USA-nak jelenleg olyan problémamegoldókra van szüksége, akik teret engednek a bevándorlók szellemi tőkéjének, és elismerik, hogy a globális felmelegedés valós probléma. Utóbbi témakör éppen aktuális, hiszen miután Trump visszalépett a párizsi klímaegyezményből, a techcégek felől is éles bírálatot kapott.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.