Tech

Meglepetésvendég dobta fel az Apple konferenciáját

Meglepetésszerűen bukkant fel Michelle Obama is az Apple WWDC konferenciájának keddi napján, hogy többek közt arról beszéljen, miért fontos bátorítani a fiatal lányokat arra, hogy részt vegyenek a technológia világában.

Az Apple fejlesztői konferenciájának második napjára Michelle Obamát, a korábbi first lady-t kérték fel, hogy beszélgessen Lisa Jacksonnal, az Apple környezeti, és közösségi részlegéért felelős elnökével. Obama feleségét ügyvédként és humanitáriusként kiemelten foglalkoztatja a nők és a munkaerőpiac viszonya, a beszélgetés során többször is hangsúlyozta a diverzitás fontosságát. A társalgást nem közvetítették élőben, és csak a résztvevők zárt köre hallgathatta, de a sajtó képviselői természetesen kiemeltek pár gondolatot.

Obama szerint kiemelt fontosságú a faji és nemi diverzitás kérdése a munkahelyeken, a lányoknak tanácsként adta, hogy értékeljék magukat, és higgyék el, hogy versenyképesek bármilyen területen.

„A lányok elfordulnak a technológiától és a tudománytól, és ebben szerepet játszik az is, ahogyan ezeket a területeket tanítják. De ti ennél okosabbak és jobbak vagytok. Nekünk is kell akarnunk. Készen álltok arra, hogy több nő legyen az asztalnál? Akkor csináljatok nekik helyet”- szólt Obama a hallgatósághoz.

A korábbi first lady úgy gondolja, már a középiskolában el kellene kezdeni bátorítani a fiatalokat arra, hogy foglalkozzanak technológiával.

Minden az iskolában kezdődik. Még mindig milliónyi lány van a világon, akik nem részesülnek megfelelő oktatásban, nemcsak a lehetőségeik miatt. Kulturális gátak vannak, amik eltántorítják őket.

“Nem várhatunk a 20-30-as életkorig, hogy azt mondjuk valakinek, szükségünk van rád a fejlesztés világában, ez már késő. Engedni kell a fiatalokat, hogy problémamegoldókká váljanak.”

Nem mindent oldanak meg az appok

Michelle Obama felhívta a közönségben lévő vállalkozók figyelmét a nőkre, mint potenciális fogyasztói piacra, és arra, hogy a nőket szolgáló appokat is készítsenek. „A nők azok, akik minden megvásárolnak és vezetik a háztartást. Kihez próbáltok szólni? Mit gondoltok, kiknek készítitek az appjaitokat?”

A vállalkozóknak, influencereknek pedig azt mondta: nem minden probléma oldható meg egy startuppal, vagy appal, de nem is kell elérni milliónyi embert ahhoz, hogy változtassanak valamin. Helyette kezdjék a családjukban és közösségükben az inspiráló munkát.

Trumpnak is nekiment

Számos kijelentésével utalt a republikánus Donald Trump politikájára, Obama szerint az USA-nak jelenleg olyan problémamegoldókra van szüksége, akik teret engednek a bevándorlók szellemi tőkéjének, és elismerik, hogy a globális felmelegedés valós probléma. Utóbbi témakör éppen aktuális, hiszen miután Trump visszalépett a párizsi klímaegyezményből, a techcégek felől is éles bírálatot kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik