Tech

Új mérföldkőhöz érkezett a PlayStation VR

A Sony tavaly októberben dobta piacra a PlayStation 4 konzolokhoz szánt virtuális valóság kiegészítőjét, a PlayStation VR-t, ami kevesebb mint egy évvel a premiert követően messze felülmúlja a régebb óta piacon lévő Oculus Riftet és HTC Vive-ot, legalábbis az eladások tekintetében.

A Sony tavaly ősszel, nem sokkal az alapmodellnél erősebb hardverrel felszerelt PlayStation 4 Pro megjelenése előtt dobta piacra a PlayStation VR névre hallgató kiegészítőjét, ami lehetővé teszi, hogy a PS4 konzolokkal összekötve olyan játékokat futtassunk, ahol virtuális valóságokban lövöldözhetünk, kalandozhatunk versenyezhetünk vagy űrcsatázhatunk.

A megjelenésekor a PS VR ugyan meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült a szaksajtó részéről, de ettől függetlenül a termék sikeresnek mondható, hiszen a Sony bejelentette, hogy a 2016-os start óta már egymilliónál is több készüléket értékesítettek.

Forrás: Sony

Ez a szám ugyan meglehetősen karcsúnak tűnhet a 60 millióhoz közelítő PS4 eladásokhoz képest, de ha azt vesszük figyelembe, hogy (szakértői elemzések szerint) a konkurens HTC Vive 420 000 példányban, míg az Oculus Rift csak 243 000 példányban fogyott 2016 végéig, akkor az egymilliós mérföldkő kifejezetten szép teljesítménynek számít.

Ebben persze közrejátszik az is, hogy amíg a két konkurens termékek élvezhető működtetéséhez több százezer forint értékű bivalyerős PC-k szükségesek, addig a PlayStation 4 alapmodell már rég beszerezhető 100 000 forint alatt, ráadásul maga a PlayStation VR is jóval olcsóbb (nagyjából 120 000 Ft), mint egy HTC Vive (300 000 Ft) vagy egy Oculus Rift (230 000 Ft).

A Sony viszont tisztában van azzal, hogy nem ülhet a babérjain és még idén igyekeznek jóval magasabb tornázni a PlayStation VR eladási mutatót. Ebben ráadásul nemcsak az olyan programok segíthetnek, mint a nemrégiben megjelent, külön kiegészítővel (is) játszható Farpoint, de a cég nemrég jelentette be, hogy már készül egy, a Breaking Bad-en alapuló virtuális valóság “élmény”, aminek az elkészítésében nem más működik közre, mint a hihetetlenül népszerű sorozat atyja, Vince Gilligan.

Az viszont, hogy az öt évadot megélt szériára épülő “élmény” pontosan mit takar, jó eséllyel csak a június 13 és 15 között zajló E3 játékexpón fog kiderülni, ahol a Sony (és a többi nagy játékos cég) látványos keretek között mutatja be, hogy mire számíthatnak a gamerek a közeljövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik