Tech

Első napján törölte a cég adatbázisát a kezdő fejlesztő

Nemcsak kirúgták, de per elé is nézhet az a fejlesztő, aki első napján törölte a cég egyik kulcsfontosságú adatbázisát. Kérdés viszont, ki hibázott valójában: a zöldfülű, vagy a cég?

“Mennyire vagyok elcseszett?” – tette fel a kérdést Redditen egy kétségbeesett fejlesztő, aki beszámolt élete legrosszabb első napjáról, és nagy eséllyel egyben élete egyik legrosszabb napjáról. A junior fejlesztő mindössze egy napig húzta munkahelyén, mivel rögtön nagy hibát vétett: véletlenül törölte a cég produkciós részlegének teljes adatbázisát.

Elmondása szerint ő csak a kapott fejlesztői dokumentáció útmutatásait követte ahhoz, hogy felállítsa munkaállomásán a fejlesztői környezetet. Ebben talált egy scriptet is, amit személyes adatbázisának elkészítéséhez kapott. Miután futtatta a parancsot, be kellett volna másolnia saját, lokális tesztadatbázisának paramétereit, de helyette a dokumentumban leírt értékeket adta meg, amelyek a cég éles adatbázisához tartoztak.

Úgy gondolta, hogy a kapott adatbázis generált, és hamis adatokkal van tele, ezért azokat kitörölte – közben valójában a cég adatbázisának rekordjait morzsolta le.

A fejlesztő szerint egészen fél óráig nem volt tisztában azzal, mit tett, amíg magához nem hívta a műszaki igazgató, és azonnali távozásra kérte fel. Hozzátette: soha többet ne is menjen vissza, és akár pert is indíthatnak az adatvesztés miatt. A kétségbeesett fejlesztő hiába ajánlotta fel segítségét, azt a választ kapta a feldúlt vezetőtől, hogy „mindent teljesen elb.szott.” Az adatokat a biztonsági mentésekből sem sikerült visszaállítani.

Azóta a poszt alatt több mint 4000 hozzászólás gyűlt össze, és komoly vita alakult ki arról, hogy valójában ki is hibázott. Többek szerint a cég, mivel már az első napon hozzáférést adtak az újoncnak a fontos adatbázishoz. Kérdéses az is, miért nem készült használható biztonsági mentés, és miért szerepeltek a paraméterek a fejlesztői útmutatóban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik