Tech

Az amerikai elnök helikopterszázadát meglopni nem túl kifizetődő dolog

Vajon mennyire jó ötlet az amerikai elnököt szállító helikopterszázadban alkatrészeket lopni, majd feldobni az eBay-re? Amennyiben tíz év letöltendő börtönbüntetésre vágyunk, akkor máris érdemes nekikezdeni!

Bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt a 34 éves Brenden Baker törzsőrmester. A bűncselekmény, amit elkövetett, meglehetősen egyedi. A tengerészgyalogos altiszt az amerikai elnök és családjának helikopteres utazásaiért felelős HMX-1 helikopterszázad állományában szolgált, amikor közel 95 000 dollár értékben lopott, ez átszámítva több mint 26 millió forint.

Baker az éjjellátó szemüvegek alkatrészeiből álló zsákmányát az eBay internetes portálon értékesítette. A század pilótái üzemeltetik és repülnek a világ legismertebb helikoptereivel, a Fehér Ház mellett fel- és leszálló veterán VH-3D Sea King-eket, a karcsú VH-60M White Hawk-okat és a különleges, billenőrotoros MV-22-eseket is.

Donald Trump elhagyja a Marine One fedélzetét Fotó: AFP

Az altisztnek nem volt nehéz hozzájutni a „szajréhoz”, hiszen 2003 óta kalibráló technikusként dolgozott a századnál, majd a javítóműhely egyik felügyelőjévé nevezték ki.

Vallomása szerint 2014 óta adogatott el az elnöki századtól szerzett alkatrészekből, a szolgálati ideje alatt alapított “Covert Customs” nevet kapott vállalkozás égisze alatt. Igaz, a magánvállalkozások felügyeletét végző Virginia állambeli bizottság nem rendelkezik semmilyen adattal a cégről.

A bűncselekmény bevallását követően augusztusban hoz a bíróság ítéletet, állami tulajdon ellopása miatt. A maximális büntetés 10 év letöltendő börtönbüntetés és az okozott kár megtérítése lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik