Tech

Így készül egy kamuhír

A hétköznapokban haditechnikával és biztonságpolitikával foglalkozó szerkesztőként dolgozom. Ha van olyan terület, ahol ömlenek a hamis infók, az pont ez. Éppen ezért öröm számomra, hogy be tudom mutatni, hogyan készül egy kamu videó, képpel együtt.

Magam futottam bele, az egyik legnépszerűbb és általam is sokszor használt, a katonai repüléssel foglalkozó szakfórumon.

Itt, az egyik, egyfajta hírgyűjtőként használt bejegyzésben bukkant fel a szinte tökéletes csali: Iránban, leszállás közben kaptak kameravégre egy Szuhoj Szu-30MK kétüléses vadászbombázó repülőgépet. A fórumon ott volt a videóból kiszedett, kellően pixeles kép: a táj nagyjából stimmelt, a gép az volt, aminek mondták.

Ez az első, felületes pillantás eredménye. Okosan építették fel a kamu sztorit. Valóban, az iráni légierő nagy nehezen üzemben tartott, csodálatosan sokszínű egyvelege az, ahol még együtt repülnek olyan antik gépek, mint

  • a Top Gun-ból ismert, legendás „nagyvas”, az F-14A Tomcat,
  • a nagy előd, a vietnami veterán F-4E Phantom II, és
  • a legmodernebb iráni vadászgép, a MiG-29 Fulcrum korai (9-12A) változata.

A Közel-Keleten igen aktív biztonságpolitikai szereplőnek számító középhatalomnak valóban óriási szüksége lenne modern, korszerű fegyverzettel felszerelt vadászbombázókra. Mivel Irán és Oroszország komoly kapcsolatokkal és persze közös érdekekkel is rendelkezik, így kézenfekvő, és pletykaszinten már évek óta lebegtetett lépés lenne modern orosz vadászgépekkel kisegíteni Iránt.

Nos, így már talán érthető, hogy az amúgy eddig 95 százalékban szavahihető fórum bejegyzésére, az ott látható képre miért is kaptam fel a fejem még én is.

Már szinte a szemem előtt lebegett, hogy a magyar sajtóban talán elsőként hozom le a hírt – csak éppen ehhez nekem idő kell. Mármint ahhoz, hogy bármit is leközöljek, még akkor is, ha ennyire „forró” a téma, és a szóban forgó fórumot sem egyedül látogatom a katonai repüléssel foglalkozó magyar újságírók, bloggerek közül.

Jól tettem, hogy vártam, mert ismét bebizonyosodott: egy forrás nem forrás. Még akkor sem, ha elsőre minden klappol.

Kérem, nézzék meg ezt a kis videót. Nos, így készült a remek filmfelvétel az ál-iráni Szu-30MK ál-leszállásáról. Szinte tökéletes munka, és nagyon ritkán adja ki a kezéből az alkotó a művészeti folyamatot bemutató lépéséket. Itt és most lelepleződik, hogyan készül egy igazán remek kamuhír.

Making off Sukhoi 30 of IRIAF پشت صحنه و نحوه تولید فیم سوخو ایرانی

Houman Sorooshnia (@houman65) által megosztott bejegyzés, 2016. Okt 13., 10:37 PDT

Ezután kérem a kedves olvasókat, gondolkodjanak, kételkedjenek, menjenek utána minden olyan hírnek, ami kellőképpen szenzációs. Sőt, minden hírnek, amit az interneten olvasnak és érdekli Önöket. Még az én cikkeim esetében is, bátran!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik