Tech

Ne ijedjen meg, ha múzeumba menne a kedves: a Google segít

Ha múzeumba menne, már előtte felkészülhet művészetből: a Google olyan új funkciókkal bővítette keresőjét és a Street View-t, aminek köszönhetően már az indulást előtt kiguglizhatjuk, mit fogunk látni, és arról mit is kell tudni.

Havonta több mint 500 millió alkalommal keresnek rá a Google-ben művészettel kapcsolatos kifejezésekre, a keresőóriás ennek kapcsán új funkciókkal bővítette szolgáltatásait. A cég művészeti és kulturális részlege a keresőmotor mérnökeivel közösen készített olyan fejlesztéseket, amiknek köszönhetően a művészeti kulcsszavakra keresve nemcsak Wikipédia linkeket és képeket kapunk a találati listában, de mélyebben is elmélyedhetünk a témában.

Mostantól ha adott művész nevére keresünk(például Gustav Klimtre), a Google egy interaktív panelben szedi össze a munkásságáról, életéről szóló információkat. Emellett néhány munkáját nagyfelbontásban is megnézhetjük egyenesen a keresőből, amiket kedvünkre nagyíthatunk.

A fejlesztés másik része a Street View-t érinti. Az nem újdonság, hogy az ismertebb múzeumokban virtuális túrákat is tehetünk a laptopunk előtt, de eddig csupán a felvételeket kaptuk. A keresőóriás gépi tanulás segítségével az Utcaképet is okosabbá tette: ha egy adott festményre nagyítunk rá, már az is előbukkan, hogy mi az adott műalkotás címe, ki készítette, és hogy mit érdemes róla tudni. A vizuális elemzőszoftver a Google Fotókba épített megoldáshoz hasonló: felismeri a festményen látható képet, majd azt azonosítja. Az elképesztő részletességű darabokra pedig rá is nagyíthatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik