Tech

Felfüggesztették a Telekom fapados csomagját

Alig indult el a Magyar Telekom új fapados csomagja: olcsó tévé-internet-telefon alapszolgáltatást kínáltak 4 ezer forintos havi díjért, a médiahatóság felfüggesztette a szerződéskötést.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felfüggesztette a Magyar Telekom két hete bejelentett fapados csomagját, a Flip Otthon használatát a piaci verseny veszélyeztetésének gyanúja miatt.

Május 29-én meghozott döntésésvel ideiglenesen – az eljárás befejezéséig, de legfeljebb 90 napig – megtiltja  a szerződéskötést és a szolgáltatásnyújtást a szolgáltató esetleges jogtalanul megszerzett versenyelőnyének megakadályozására.

A felfüggesztő intézkedésre azért volt szükség, mert ha bebizonyosodik, hogy a Telekom jogsértést követett el, utólag már nem vagy csak különösen nehezen lehetne viszafordítani a szolgáltató eljárás alatt kötött szerződésekkel megszerzett versenyelőnyét.

A Telekom fel is függesztette a Flip Otthon díjcsomag értékesítését, de ezzel egy időben bevezette a Flip Otthon+ csomagot, ennek szabályosságát az NMHH vizsgálni fogja. Ha ez esetben is jogsértést állapítanak meg, a hatóság ennek értékesítését is felfüggesztheti.

Az internet feltételei változtak: az oldalon immár 120 megabites letöltési sebesség szerepel

A hírközlési törvény és az uniós szabályozás alapján a Telekom mint jelentős piaci erejű szolgáltató nem folytathat olyan piaci gyakorlatot, amely alkalmas lehet a verseny korlátozására. Ennek értelmében, ha egy ilyen szolgáltató egy új, a korábbiaktól lényegesen eltérő internetes díjcsomaggal bővítené a kínálatát, a tervezett szolgáltatást – annak bevezetése előtt legalább 30 nappal – köteles a hatóság által előzetesen jóváhagyott nagykereskedelmi áron felajánlani az adott területen hálózattal nem rendelkező szolgáltatóknak. Így azok versenyezni tudnak a Telekom szolgáltatásával, és az előfizetők érdekei nem sérülnek versenyhiány miatt.

– olvasható a hatóság közleményében.  Az NMHH azt vizsgálja, hogy a Telekom a Flip Otthon csomag esetén eleget tett-e ezen kötelezettségeinek.

“Ez az internetes szolgáltatásokra szabott nagykereskedelmi kötelezettség éppen a piaci versenyt szolgálja. S ez volt a fő probléma. Úgy tűnik – az eljárás persze még nem ért véget – hogy a Telekom ezt megszeghette, hiszen a Flip Otthon csomagnak nincs meg a nagykereskedelmi párja” – mondta dr. Beke Nándor, az NMHH szabályozási igazgatója.

Az oldal maradt, a net új

A flip.hu oldala azonban változatlanul is elérhető, de a triple csomag internetes része megváltozott: 100 helyett 120 megabites letöltési sebességet kínálnak az új Flip Otthon+ csomagban, mivel ilyen 120 megabites nagyker csomagja van a szolgáltatónak a piacon.

Az új Flip Otthon+ megváltozott internettel

Ez esetben nehezebb lesz a vizsgálat, hiszen nemcsak a letöltési sebességet, de a garantált sebességet és még rengeteg feltételt meg kell vizsgálni, hogy teljesültek-e.

A Telekom módosított a csomagon

A Flip márka piaci bevezetése, szolgáltatása és árazása álláspontunk szerint mindenben megfelel a vonatkozó jogszabályoknak és hatósági döntéseknek – közölte a Magyar Telekom. Mint írták, az NMHH múlt pénteki megkeresése nyomán módosították a Flip márkára vonatkozó ÁSZF-jét – ez technikai jellegű volt, az előfizetők számára semmilyen lényegi változással nem járt.

A már szerződéssel rendelkező ügyfeleket automatikusan áttették Flip Otthon+ csomagba – ez azonos ár mellett magasabb nettel jár.

Hozzátették: a Magyar Telekom természetesen mindenben együttműködik az NMHH-val.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik