Tech

Terjed az őrület: pörgettyű rombolja a hazai GDP-t

Elérkezett a hivatalos időpontja is annak, hogy leromboljuk a munkahelyi morált, ehhez csak egy ötcenti egérmozgatást kell hozzátenni, nem többet.

A léthez korántsem szükséges, de annál inkább elengedhetetlennek tűnő újabb trendeszköz a fidget spinner, amit a magyar nyelv tökéletességének (nem) köszönhetően szívünk szerint csapágyas matatónak fordítanánk és az még így is jobban hangzik, mint az izgő-mozgó pörgettyű vagy a matatómotolla.

Ebből a három névből viszont már valószínűleg tudjuk, hogy arról a valamiről van szó, amit az egyik kezünkkel tartunk, a másikkal pörgetjük, az életünk meg közben elfolyik, mint egy T-1000-es android.

Az ilyen eszközök bevonzzák az alapvető kérdéseket:

  • meddig pörög az ilyen?
  • hogyan lehet tovább és gyorsabban?
  • mitől néz ki jobban az ötszázas fordulatszám?
  • hogyan lehet drónmotort készíteni egy ilyenből?
  • és kávét is főz?,

de legyünk bármennyire is kreatívak, az alapmechanizmus nem változik, és ezt lovagolja meg a ffffidget.com.

Egy drag-and-drop mozdulat kell csak ahhoz, hogy beinduljon a forgómozgás indukálta optikai illúzió meg a háttérszín folyamatos változása, az ebből adódó munkahelyi fegyelmikért vagy kirúgásokért viszont sem rovatunk, sem szerkesztőségünk nem vállalja a felelősséget.

(Szomorú egyúttal, hogy a forgástérbe belekattintva azonnal leáll az eszköz, ennyit a szimuláció valósághűségéről.)

Ha már a tényleg kreatív pörgettyűhasználatról esett szó, ajánljuk inkább Andrew Huang fentebb is látható anyagát. Ő inkább felvette azt, hogy milyen hangokat lehet egy ilyen eszközzel csinálni és zenét gyártott a mintákból.

Érdemes tudni, hogy van Androidra és iOS-eszközökre is szimulátor (sőt, több is van, már várjuk az AR- és VR-appokat is a témában) és hogy a trendjelleg tényleg beüssön: a PornHub 2017 májusi keresőszavas összefoglalójából kiderül, hogy a fidget spinner kifejezésre a 18-24 éves lányok keresnek rá a leggyakrabban– pontosabban: azok a felhasználók, akik 18-24 éves lánynak adják meg/ki magukat. Egy tíznapos időszakon belül 2,5 millió keresésről beszélünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik