Tech

Arcfelismeréssel ellenőrzik, mikor nem figyelnek a diákok

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

tech-újságíró. 2017. 05. 26. 11:32

Többek szerint is a mesterséges intelligencia és az adatgyűjtés lehet az oktatás jövője, így egy francia üzleti iskola is, amelynek online kurzusai során egy MI-szoftver fogja figyelni webkamerán keresztül, mikor ásítanak a diákok az unalomtól.
Korábban a témában:

Egy párizsi üzleti iskola hamarosan arcfelismeréses rendszert és mesterséges intelligenciát vet be annak érdekében, hogy kiderítse, mennyire kötik le hallgatóik figyelmét tananyagaik. A Nestor nevű szoftvert fejlesztő LCA Learning múlt héten mutatta be a technológiát, amit szeptembertől elsőként az ESG üzleti iskolában fognak használni két online kurzuson.

A Nestor célja, hogy adatgyűjtés és elemzés révén növelje a hallgatók és a tanárok hatékonyságát. Különösebb felszerelésre sincs szükség: elég a diákok laptopjának webkamerája, amin keresztül a program képes követni a szemmozgást, az arckifejezést, majd meghatározza, hogy mikor mutat valódi érdeklődést, vagy unalmat a diák. Ez alapján tud ajánlásokat tenni arra, hogy a nap mely szakában és mikor a legfogékonyabb a hallgató a tanulásra, a tanár pedig visszajelzéseket kap arról, hogy az előadás mely pontjai különösen unalmasak.

A fejlesztők szerint a szoftvernek köszönhetően jobb lehet azon tanulók teljesítménye, akik online kurzusokon vesznek részt. Marcel Saucet, az LCA alapítója szerint bár az online egyetemek már több mint egy évtizede kínálnak ingyen hozzáférhető tudást, egyszerűen nem működnek.

A mesterséges intelligencia alkalmazása azért lehet előnyös az oktatásban, mert a technológia segíthet személyre szabni a tanulást, és kvantitatív visszajelzést ad a tanítás hatékonyságáról. A sokat hangoztatott élethosszig tartó tanulásban (lifelong learning) is ideális társsá válhat a szakértők szerint. Természetesen itt is felmerülnek azok az aggodalmak, hogyan hat ez a privát szférára, és miként kezelik személyes adatainkat ezek a szoftverek. Az Inbloom nevű adatelemző cég személyre szabott oktatási programja 2014-ben épp ezen aggodalmak miatt bukott meg.

A Nestor készítőinek közleménye szerint nem tárolnak videofelvételeket, és nem értékesítik a szoftver által gyűjtött adatokat, azokat anonimizálva, titkosítva tárolják.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.