Tech

Saját Windowst kap a kínai kormány a Microsofttól

Két évig tartott a kimondottan kínai kormány igényeire szabott Windows 10 fejlesztése, ami az operációs rendszer Enterprise verzióján alapul. A kínaiak több dolgot is maguknak szabályozhatnak az egyedi Windowsban, nemcsak funkciókat tilthatnak le, de saját kézben tarthatják az állami dolgozókról gyűjtött adatokat is.

A Microsoft és a kínai kormány kapcsolata az elmúlt években nem alakult fényesen, 2014-ben Kína kitiltotta a Windows 8-at a kormányzati gépekről, annak biztonsági veszélyeire hivatkozva.

Épp ezért meglepő lépés a Microsofttól a “Windows 10 China Government” bejelentése, amit kifejezetten Kínának készítettek a CETC (China Electronics Technology Group Corporation) nevű állami céggel.

Az egyedi rendszer alapját a Windows 10 Enterprise adja, természetesen több módosítással. A rendszerből kigyomlálhatók azok a funkciók, amiket a kínai kormány nem szeretne elérhetővé tenni alkalmazottai számára, többek közt a OneDrive fájlmegosztó.

Forrás: Microsoft

A frissítéseket a CETC kezelheti, és a rendszer által gyűjtött telemetrikus adatok is kínai kézben maradnak, azok nem landolnak a Microsoftnál, állítják. A kormány saját titkosításai algoritmusait használja a számítógépes rendszerein belül – írja a Windows 10 blogon Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerek csoportjáért felelős vezetője.

Az elmúlt két évben komoly együttműködést folytattunk a kínai kormánnyal a biztonsági felülvizsgálatok kapcsán”

– írja a szakember. A közös munka gyümölcsét első körben a kínai vámhatóság, Shanghaj város önkormányzata, és a Westone Information Technology által használt gépeken vetik be. A Windows 10 China Government Edition mint neve sugallja, csak kormányzati használat céljából lesz hozzáférhető, más kínai ügyfelek számára nem.

Már azt is tudni: a Lenovo lesz az első olyan partner, amelyik már előretelepített kínai windowst futtató eszközöket dob piacra a régióban. Ennél több részletet még nem árultak el azzal kapcsolatban, hogy mi másban különbözik majd a nyugati felhasználóknak számára kínált 10-es Windowstól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik