Tech

A letöltött felirat jelentheti a legnagyobb veszélyt a gépedre

Kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők olyan új támadási metódusra bukkantak, ami felhasználók milliót teszi sebezhetővé a hackerekkel szemben. A médialejátszókhoz letöltött, kártevőkkel megfertőzött feliratokról van szó, amik segítségével a teljes kontroll átvehető a számítógépek felett.

A Checkpoint szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az olyan népszerű médialejátszó programok, mint a VLC, a Kodi, a Popcorn-Time és a stream.io olyan biztonsági hibákat tartalmaznak, amelyek segítségével hackerek könnyedén átvehetik az uralmat az említett programokat futtató felhasználók gépei felett, méghozzá a filmekhez letöltött, kártevőket tartalmazó feliratok segítségével.

Forrás: Checkpoint.com

A kiberbiztonsági cég blogjában elemzi az új metódust, és a kutatást végző szakértők szerint megközelítőleg 200 millió letöltött lejátszó- és streamelő szoftver lehet védetlen a fertőzött feliratokkal, így a hackerekkel szemben – évek óta ez az egyik legnagyobb biztonsági rés, amire fény derült.

A Checkpoint vizsgálata alapján olyan népszerű lejátszók is érintettek, mint a VLC, a Kodi, a Popcorn Time és a Stremio, ugyanakkor mind a négy platformhoz készült már javítás, ami kiküszöböli a problémát, és ezek le is tölthetők a blogban található linkekről.

A veszélyre figyelmeztető szakemberek ráadásul nem a levegőbe beszélnek, hiszen egy két és fél perces videóban azt is megmutatják, hogy a lejátszók által (vagy a lejátszókhoz) letöltött fertőzött feliratok segítségével a hackerek hogyan tudják szinte pár pillanat alatt átvenni az uralmat a számítógép felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik