Tech

Profik mutatják be milyen egyszerű a programozás

Érdekel a programozás? Szeretnél magadnak írni egy alkalmazást? A Sanoma MDC-ben lépésről-lépésre megtanulhatod, hogyan lehet Swift kódot futtatni az IBM Blumix cloudon a Kitura segítségével.

Ha az ember fejlesztő, akkor biztos, hogy előfordult, hogy megkeresték:

Figyelj, van egy jó alkalmazás ötletem, milliókat lehetne vele keresni, csináljuk meg!”

Aztán, amikor nekikezd az ember, akkor jönnek az akadályok. Szükség lenne valami letisztult, jó dizájnra, hogy kitűnjön a többi app közül, aztán kellene bele egy kis analitika az adatok mérésére, természetesen a közösségi hálók sem maradhatnak ki, aztán némi adatbázis, hogy offline is működjön az app, és persze jó lenne, ha a weben is el lehetne érni az adatokat, ehhez meg szükség lenne valami szerverre.

Ezek ma már alapvető elvárások egy alkalmazással szemben. Viszont nagyon szerteágazóvá teszik a fejlesztést, és nehéz polihisztorként mindenhez egyformán jól érteni. Szerencsére a világ azért halad előre, és évek kitartó munkájával végre vannak olyan eszközök, amikkel egyre egyszerűbb dolgozni:csak össze kell kattintgatni a programunkat.

A Swift nyelv minden kezdő számára könnyen elsajátítható. Nincsenek fura karakterek, nincsenek felesleges ismétlések, egyszerű és átlátható. Aki szeretne belecsapni, az nyugodtan megteheti, ingyenesek a fejlesztői eszközök, és bármilyen platformra lehet programot írni.

De mi a helyzet a szerver oldallal? Ma hogy fogna neki az ember egy szerver beüzemelésének? Elmegy a boltba vesz valami bivalyerős gépet, vesz egy szünetmentes tápegységet, előfizet a legnagyobb sávszélességű internet-kapcsolatra és beteszi a sarokba a gépet? Ugye, hogy egy kicsit már ódzkodik ettől az ember. Ma már inkább az a jellemzőbb, hogy ingyen kap az ember egy cloud szolgáltatást. Itt kezd szépen összeérni mind egyes terület, és az IBM Kitura Workshop tagjai bátorítanak mindenkit, hogy most kezdjenek hozzá, mert minden szükséges eszköz készen áll. Programozz Swiftben szerver oldalon is!

Szerdán este (május 24.) a Sanoma MDC-ben lesz ingyenes workshop, ahol a profik megmutatjuk, hogyan is működik ez a gyakorlatban. Regisztrálnak az IBM Bluemix cloud szolgáltatására, egy kattintással elindítják a Kitura szerverünket, ami lehetővé teszi, hogy a szerver oldali kódot is Swiftben íródjanak, és szintén egy kattintással elindítanak egy adatbázist. Ez két kattintás, nem hangzik bonyolultnak, ugye? Ha mindez felkeltette érdeklődésed, akkor regisztrálj az alkalomra és kezdd el a programozást!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik