Tech

Itt ellenőrizheti, manchesteri ismerősei jól vannak-e

A manchesteri terrortámadás után a Facebook ismét aktiválta a Safety Check nevű funkciót, amivel a városban tartózkodók jelezhetik szeretteiknek a közösségi oldalon keresztül: biztonságban vannak.

Huszonketten meghaltak és ötvenkilencen megsebesültek, amikor robbanás történt hétfő éjjel, helyi idő szerint fél 11 körül a Manchester Arenában, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje után a stadion előcsarnokában. A támadást az Iszlám Állam (ISIS) vállalta magára, a brit hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket.

A Facebook ezután aktiválta a személyes biztonság jelzésére alkalmas Safety Check funkciót, amivel a Manchester területén élők egy gombnyomással jelezhetik ismerőseknek: biztonságban vannak.

Ezen az oldalon mi is ellenőrizhetjük a listán, hogy van-e Manchesterben tartózkodó ismerősünk, és hogy ő küldött-e már visszajelzést.

Itt jelezhetjük: biztonságban vagyunk

A funkciót eredetileg azzal a céllal fejlesztette a Facebook, hogy természeti katasztrófák idején könnyebben lehessen információt megosztani, de idővel elkezdte aktiválni a terrortámadások idején is. A 2015-ös párizsi terrortámadás volt az első olyan eset, amikor merénylet miatt kapcsolták be az eszközt. Majd következtek ezután a nigériai, ankarai, westminsteri támadások.

A Safety Checket az elmúlt három évben összesen több mint 300 alkalommal kapcsolták be, miután a Facebook már nem manuálisan kezeli azt. A Facebook algoritmusa a felhasználók visszajelzései alapján, és a katasztrófára utaló kulcsszavakat átfésülve automatikusan elérhetővé teszi a biztonsági eszközt.

A Twitteren is keresnek

Sok eltűnt tinédzsert a Twitteren keresnek. A terrorcselekmény óta sokan nem adtak életjelet magukról, így a közösség elkezdte felkutatni azokat, akik túlélték a támadást.

https://twitter.com/gaga99101kesha/status/866819755050749954

Ahogy korábban, most is megindult a szolidaritási hullám: a Twitteren elkezdték használni a Manchesterhez fűződő különböző hashtageket (#Manchester, #RoomForManchester, #ManchesterArena), amelyekkel azok a posztok is megtalálhatók, amikben szállást, ételt, fuvart és más segítséget nyújtanak az áldozatoknak, a városban ragadt embereknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik