Tech

Több mint félmillióra büntettek egy párt néhány emoji miatt

A jövőben érdemes lesz kellő körültekintéssel küldözgetni a közösségi médiában, telefonon és levelezésben elérhető különböző szmájlikat, mert könnyen egy valag pénzünk bánhatja a nem megfelelően használt hangulatjeleket. Így járt egy izraeli pár is, akiket 2200 dollár kifizetésére kötelezett a bíróság, miután egy hoppon maradt és morcos lakáshirdető beperelte őket.

Az eset teljesen abszurd, ráadásul nem is az elborult pereiről híres USA-ban történt, hanem Izraelben. Yaniv Dahan a Yad2 portálon adott fel egy hirdetést kiadó ingatlanáról, és azért perel be egy párt, mert az egyezkedés során túlságosan pozitív töltető üzeneteket kapott, ám mégsem került sor az üzletre.

Az online hirdetés megjelenését követően Yarden Rosen üzenetben kereste meg a lakás tulajdonosát, és miközben egy lehetséges találkozó felől érdeklődött, mosolygós arccal és egyéb vidám, táncolós emojikkal egészítette ki a(z eredetileg héberül fogalmazott) szöveget.

Forrás: Room404

Yaniv Dahan ennek hatására leszedte a hirdetést az internetről, ám az egyezkedés a párral egy idő után megszakadt, nem reagáltak semmilyen megkeresésre, hiába állították az utolsó üzenetükben, hogy hamarosan átküldik azokat a módosításokat, amit szerettek volna viszont látni a bérleti szerződésben.

Yaniv feladta a Rosenék keresését, talált új bérlőt, ugyanakkor a bírósághoz fordult, méghozzá azzal az indokkal, hogy a pár félrevezette a túlságosan pozitív, szmájlikat és emojikat tartalmazó üzeneteivel. Mindez még 2016 nyarán történt, és azt hihetnénk, hogy a bíróság nevetve küldte el a felperest, Izraelben azonban komolyan vették az ügyet, sőt a bíró végül az albérletet hirdető férfi javára döntött, és 2200 dollárnyi (azaz valamivel több mint 600 000 forint) büntetés megfizetésére kötelezte a szmájlizó párost.

A bíró az ítéletében megjegyezte, hogy az üzenetek ugyan nem minősültek szerződéskötésnek a két fél között, de a szövegben elhelyezett szmájlik és emojik természetszerűleg olyan érzést keltettek a felperesben, hogy az alperesek ki fogják venni a meghirdetett albérletet.

A bíró az indoklásban továbbá azt is kiemelte, hogy nemcsak az első üzenet, de az egyezkedés további részei, sőt még az utolsó megkeresés is tartalmazott szmájlikat, amik azt sugallták, hogy létrejön a felek között a megállapodás, holott az alperesek ekkor már biztosan tudták – az ingatlan állapota miatt –, hogy nem kívánják kivenni a kérdéses bérleményt.

Ezek után tényleg érdemes észnél lenni, hogy kinek küldünk mosolygós arcokat, még félreértik és per lesz belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik