Tech

Szex, erőszak, terror: kiszivárgott a Facebook belső moderálási szabályzata

A brit Guardian birtokába jutottak a Facebook titkos irányelvei és szabályzatai, amelyek alapján a moderátorok eldöntik, hogy a 2 milliárd felhasználó pontosan mit posztolhat a közösségi oldalra. A lap szerint a kiszivárgott dokumentumok újabb globális felzúdulást fognak okozni a Facebook szerepével és etikai hozzáállásával kapcsolatban.

Problémás a bosszúpornó

A Guardian több mint 100 képzési könyvet, táblázatot és folyamatábrát böngészhetett át, amely soha nem látott betekintést nyújt abba, hogy a közösségi média óriás milyen tervek mentén alakította ki a gyűlöletbeszédre, az erőszakra, a terrorizmusra, a pornográfiára, a rasszizmusra és az önkárosítókra vonatkozó moderálási elveit.

A lap úgy tudja, hogy már a kannibalizmusra és a sportfogadásokra (vagyis inkább a bundázásra) is kész moderálási szabályzata van a Facebooknak.

A Facebook File-ok néven közzétett dokumentumokból kiderül, mekkora kihívást jelentett a közösségi site-nak felvenni a harcot az úgynevezett “bosszúpornóval” szemben vagyis az intim fotók, videók közzétételével, amihez az érintett nem járult hozzá. Abba is betekintést nyerhetünk, milyen lehetetlen feladat a moderátoroknak minden egyes jelentést átböngészniük.

Ezek szerint egy moderátornak “mindössze 10 másodperce van” arra, hogy eldöntse egy tartalomról, hogy maradhat-e a Facebookon vagy törölnie kell azt.

A Facebook nem képes kordában tartani a tartalmait. Túl nagyra nőtt, túl gyorsan

– mondta a Guardian egyik forrása.

Sok moderátor aggodalmát fejezte ki a szabályok ellentmondásossága és szokatlan természete miatt. Különös tekintettel a szexuális tartalmakra, aminek a megítélése túlságosan zavaros és összetett. Az egyik beszámoló szerint a közösségi óriás több mint 6,5 millió hamis felhasználóra, azaz nem valós személyre tett bejelentést vizsgál meg hetente, a több ezer fotóról már nem is beszélve.

Érdekes vetülete a szivárogtatásnak, hogy míg a jogvédők a Facebookot a világ legnagyobb cenzorának kiálthatják ki a Facebook File-ok alapján, a közösségi oldal – hivatalos kommunikációja szerint – ugyanúgy a véleménynyilvánítás szabadságáért küzd. Egyébként mindkét fél nagyobb átláthatóságot szeretne – mutat rá a Guardian.

A lap egészen konkrét utasításokat is felhoz, amelyek a moderátoroknak szólnak:

  • Ha valaki azt sugallja, hogy “le kell lőni Trumpot”, akkor az utalást el kell távolítani
  • Bizonyos nem szexuális tartalmakat, amelyek gyermekek szekálásra, pszichikai bántalmazására vonatkoznak, nem kell eltávolítani addig, míg nem tartalmaznak szadista vagy ünneplésre biztató elemet
  • Állatkínzásról készült fotókat meg lehet osztani, de csak a “felkavaró” jelzővel
  • Minden kézműves termék, amely meztelenséget ábrázol megengedett, de a digitálisan létrehozott művek tiltottak
  • Abortuszokról készült videók megengedettek, amíg nem tartalmaznak meztelenséget
  • Az önkárosításra készülő felhasználók élő videóját nem lehet moderálni, mert a veszélyben lévő zavart embereket nem szabad büntetni
  • Minden 100 ezer követővel rendelkező személy közösségi szereplőnek számít, amely megszünteti a magánszemélyekre vonatkozó védelmét

De ezeknél súlyosabb megjegyzések is engedélyezhetők a szabályzat szerint. Például ez:

A kislány tartsa ezt meg magának, mielőtt apuka betöri a pofáját.

vagy

Remélem, valaki megöl egyszer!

Az irányelvek szerint a hasonló fenyegetések “általánosnak” vagy “hiteltelennek” tekinthetők. Az egyik dokumentum pedig elismeri, hogy az emberek a feszültségük levezetésére használják a durva fogalmazást a site-on és tulajdonképpen biztonságban is érezhetik magukat. Ahogy fogalmaznak: ezek a személyek közömbösek a fenyegetettek felé és tudják, hogy a kijelentésük nem üt vissza rájuk.

Lényegében a Facebook azt fejtegeti a moderátorainak, hogy a legtöbb fenyegetés azért nem tekinthető hitelesnek, mert a bejegyzést író ezzel mindössze erőszakos formában fejezi ki a nemtetszését.

Az emberek néha a megvetésüket, az egyet nem értésüket fenyegetéssel, erőszakra való felszólítással, tréfásan vagy komolytalanul közlik

– írják. Ezért nem minden erőszakos bejegyzés sérti meg a közösségi szabályokat – teszik hozzá.

Az ügyben megszólalt Monika Bickert, a Facebook globális irányelv menedzsere, aki szerint egy ekkora, változatos közösségben nehéz konszenzusra jutni abban, hogy a site-on mi megengedett.

Bickert azt mondta, az embereknek nagyon különböző elképzelése van arról, hogy mi OK és mi nem az. Hiába húznak határokat, mindig maradnak szürke zónák: ilyen például a szatíra és a humor közti átmenet.

Nagyon nehéz eldönteni, hogy mi való az oldalra és mi nem. Nekik a legfontosabb az, hogy a felhasználók biztonságban legyenek – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik