Tech

Lassan valósággá válik a Holnap határa

Nem teljesen acél, és nem is egészen láb, de lábravaló: itt az új, amerikai mozgássegítő katonai csoda, a FORTIS K-SRD.

A modern lövészkatona pontosabban lő, megbízhatóan navigál a gyalogködben, lát a vaksötétben is és persze simán túléli, ha mellkason lövik – általában. Igen ám, de ehhez rengeteg felszerelést és akkumulátort kell magával cipelnie.

A túlzott terhelés azonban már a hatékonyság rovására megy: ki lenne képes magán 50 kilogrammnyi cuccal, például kerámiabetétes repeszálló mellénnyel, éjellátóval felszerelt sisakkal, 8-10 póttárral, alaposan “felextrázott”, így dögnehéz gépkarabéllyal a kezében órákon keresztül ugrálni, rohangálni, letérdelni és onnan felpattanni egy tűzharc során?

Az exoskeletonok, azaz a külső testpáncélok és/vagy járógépek az egyik legforróbb terület a tengerentúlon.

Nem véletlen: az Amerikai Egyesült Államok különleges műveleti és “egyszerű” katonái is számos hadszíntéren dolgoznak ma is.

Az egyik legnagyobb amerikai védelmiipari óriás, a Lockheed Martin most mutatta be a saját Dermoskeleton bionikus rendszerre épülő megoldását, a FORTIS K-SRD-t. A számítógép vezérelte, elektromos aktuátorokkal (speciális, dugattyúval dolgozó elektrohidraulikus motor) segítő “lábtyű” célja elsősorban a térd terhelésének csökkentése.

Forrás: Lockheed Martin

Ezért könnyebb a már ismert exoskeletonoknál, igaz, itt csak a lábra kerül szerkezet, nincs a törzzsel kapcsolat. A cég célja, hogy a gyalog nagyobb távolságot megtevő (például az ellenséges területen felderítőfeladatot végző különleges műveleti) vagy a városi harcokban akár napokig részt vevő katona derekát és térdét segítse.

Sőt, a Lockheed Martin szerint az eszköz óriási segítség lehetne a különböző mentési munkálatokban részt vevő szakembereknek, így a tűzoltóknak, a műszaki mentőknek és a mentőszolgálatok hordágyakat, nehéz táskákat, műszereket cipelő dolgozóinak

Persze, mint mindig, az árnyoldal is megvan: mégpedig az eszköz energiaigénye. Az elektromos akkumulátorok folyamatos cseréjével biztosítható a K-SRD hosszabb távú használata, de ezzel éppen a “hasznos plusz terhelés” egy része veszik el a katonával cipelt többletakkuk tömege miatt. Itt igazi áttörést az új generációs, vékony és kis tömegű, de nagy energiasűrűségű akkupakkok megjelenése hozhat csupán.

Igaz, ezen számos csapat dolgozik, hiszen a digitális rádiók, a navigációs rendszerek, az éjjellátó szemüvegek, az infravörös kamerák, a drónok mind-mind energiát követelnek.

Érdemes megjegyezni, hogy a FORTIS-család több éves múltra és egyre terebélyesebb termékválasztékra tekinthet vissza. Az amerikai haditengerészet már 2014-ben tesztelte az eredeti, teljes FORTIS exoskeletont, mely a hajókon nehéz fizikai munkát végző tengerészeket segíti. A nagy tömegű szerszámokkal, gépekkel dolgozó specialisták így később fáradnak el, tovább tudnak hatékonyan dolgozni.

A polgári ipar számára készült el a FORTIS Tool Arm, mely – mint ahogyan a neve is mutatja – szintén a nehezebb, akár 23 kilogrammot is elérő gépeket, szerszámokat használó munkásokat segíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik