Tech

Végre kijavítják az Outlook „legnagyobb” hibáját

Nem, ezúttal nem biztonsági résről van szó: végre eltűnnek a kéretlen J betűk az e-mailekből, és hamarosan mindenki megkapja az általunk küldött szmájlit, ha az Outlook Expressből írunk levelet.

Szinte biztos, hogy mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy e-mailt kapott valakitől és a mondatok végén ott csücsült egy vagy akár több J betű. Nem elütésről van szó, hanem egy olyan „hibáról”, ami már lassan egy évtizede része azok életének, akik kapcsolatban vannak olyan emberekkel, akik a Microsoft Outlookból küldik az elektronikus leveleiket.

Egész pontosan arról van szó, hogy ha valaki a kettőspont és a zárójel segítségével szmájlit gépel a mondatai végére, az Outlook ezeket automatikusan átalakítja a Wingdings fontban található mosolygós fej karakterre. A gond ezzel csak az, hogy az említett egyedi betűkészlet az Outlookon és az Internet Exploreren kívül nem feltétlenül része olyan programoknak, mint például az iOS Mail app, rengeteg más szoftverről nem is beszélve.

A Wingdings font híján ezek a programok nem tudják megjeleníteni az Outlookból érkező levelekben található szmájlit (a Chrome-ban futó Gmail is csak pár napja képes erre), a helyére egy J betű kerül, ami ha félreértéseket (jó esetben) nem is okoz, azért furcsán fest, főleg ha valaki nagy rajongója a hagyományos hangulatjeleknek.

Ennek viszont vége, legalábbis a felhőalapú Office 365 Outlookja esetében, ugyanis a Microsoft egy olyan frissítéssel állt elő, aminek köszönhetően az előfizetéses programcsomag levelezője nem a Wingdings font mosolygós jelére változtatja át az egymás mellé írt :) karaktereket, hanem egy, a többi program által is használt hagyományos emojit pakol a helyére, így végre búcsút inthetünk a kéretlen J betűknek (érdekesség, hogy az outlook.com már most is felajánlja ezt a lehetőséget).

A fontos frissítés még idén megérkezik minden Office 365 előfizetőhöz, és amint ez megtörténik, rögtön elmondhatjuk, hogy a világ ismét egy kicsivel jobb hely lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik