Tech

Hackerek lopták el a Disney új filmjét

A Disney-t zsaroló hackerek azt állítják, sikerült ellopniuk a Karib-tenger kalózai soron következő, ötödik részét. Azzal fenyegetőznek, ha a cég nem fizet váltságdíjat, a filmet még a premier előtt közzéteszik a neten.

Nyáron érkezik a Disney soron következő két nagy dobása: a Karib-tenger kalózai új része május 26-án, míg a Verdák 3 június 16-án. Azonban Bob Iger, a Walt Disney Co. vezérigazgatója arra figyelmeztetett: hackerek szerezték meg az egyik új filmjüket, s hatalmas váltságdíjat követelnek érte.

Iger közölte: a cég nem fog fizetni a kiberbűnözőknek, az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) pedig már dolgozik az elkövetők felderítésén. A Disney vezér elmondta: a hackerek közölték, ha nem fizetnek, szép fokozatosan közzéteszik az alkotást, először a film első öt percét, majd újabb és újabb 20 perces blokkokat hoznak nyilvánosságra, amíg meg nem kapják a bitcoinban követelt összeget.

Ugyan a Disney igazgatója nem közölte, melyik filmről van szó, a Deadline úgy tudja, a Karib-tenger kalózai 5-öt lopták el. Információik szerint “elképesztő mennyiségű pénzt” követelnek érte a hackerek.

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja a tervek szerint május 25-én érkezik a magyar mozikba:

Nem ez lenne az első eset, hogy egy premier előtt álló filmet vagy sorozatot tulajdonítanak el kiberbűnözők.

Múlt hónapban a Netflix járt hasonlóan, hackerek lopták el az Orange is the New Black ötödik évadának tíz részét. Mivel a cég nem fizetett váltságdíjat, a támadók az egész évadot letölthetővé tették a The Pirate Bay torrentoldalon, hat héttel a széria június 9-i indulása előtt. Úgy sejtik, hogy a támadók egy posztprodukciós cégen keresztül fértek hozzá a sorozat részeihez.

A Sonynak is nekitámadtak

Három éve a Sony Pictures számítógépes rendszerébe törtek be vélhetően észak-koreai hackerek. Több gigabájtnyi adatot, több mint 173 emailt és 30 ezer dokumentumot tulajdonítottak el a szerverekről. Bizalmas információk, a vezetők levelezései, véleménye, titkos szerződések: mindezt végül a Wikileaks tette elérhetővé oldalán.

Az újabb fenyegetések hatására az amerikai stúdió lefújta Az Interjú című film december 25-i bemutatóját, majd végül az interneten ingyenesen elérhetővé tették az alkotást. Ugyanis a vígjáték – ami arról szól, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beszervez két újságírót Kim Dzsong Un phenjani diktátor megölésére – bőszíthette fel az elkövetőket vagy rendelőjüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik