Tech

Észak-koreai hackereket sejtenek a kiberkáosz mögött

Egy észak-koreai állami hackercsoport által használt kód sok hasonlóságot mutat a pénteken indult kibertámadás sorozatban felhasznált zsarolóvírus korábbi verziójával. Ez nem egyértelmű jel arra, hogy Észak-Korea felel a támadásokért, de a kutatók szerint jó kiindulási pont.

Még mindig rejtély övezi a pénteken indult gigászi kibertámadás-sorozat felelőseinek kilétét, eleinte az oroszokat vádolták a támadáshullámmal. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn leszögezte, hogy a támadások mögött nem Oroszország áll, és a helyzet szerinte is aggodalomra ad okot. Számos orosz intézmény is nagy károkat szenvedett el.

Két nagy kiberbiztonsági cég, a Kaspersky és a Symantec is talált arra utaló jeleket a napokban, hogy a WannaCry egy korábbi verziója sok hasonlóságot mutat egy olyan kóddal, amit 2015-ben használt az Észak-Koreához köthető Lazarus Group nevű állami hekkercsoport. Ők feleltek korábban a Sony Picturest ért támadásért, és a bangladeshi bank számos ügyfelét is kifosztották.

A kód ugyan azóta változott, de a biztonsági szakemberek szerint felmerül annak lehetősége, hogy a zsarolóvírusos támadásokban Észak-Korea szerepet játszott.

A WannaCry korai verziójában talált gyanús részletre először a Google kutatója, Neel Mehta figyelt fel hétfőn. A többi szakember vizsgálata is megerősítette azt a sejtést, hogy egy olyan egyedi funkciót tartalmaz, ami az észak-koreaiak által használt Contopee nevű hátsóajtóban is szerepel.

Ez semmit sem bizonyít semmit egyértelműen, a megosztott kódot másik csoport is hasznosíthatta, vagy másolhatott át belőle részeket. Sok esetben pedig szándékosan használnak hasonló kódokat a kiberbűnözők, hogy összezavarják a kilétük után kutató szakembereket.

A Kaspersky Lab biztonsági cég szerint állami hackerekre utal az is, hogy a WannaCry eredeti és módosított változataiba is beépítették azt a kapcsoló funkciót, amivel hatástalanítható a zsaroló.

Ilyen szintű kifinomultság nem általános jelenség a kiberbűnözők világában. Ez szigorú szerveződést igényel, és a művelet minden szintjét tudatosan kell irányítani.”

A Kaspersky vizsgálata során úgy találta, több támadást is észak-koreai IP-címekről indítottak. A kutatók még azt is gyanúsnak találják, hogy a követelt váltságdíj rendkívül alacsony, mindössze 300 dollárnak megfelelő bitcoin, így vélhetően nem a haszonszerzés lehetett a támadások fő mozgatórugója.

A szakembereknek még sokkal több idő kell ahhoz, hogy felkutassák a WannaCry eredetét, már amennyiben az lehetséges, a Kaspersky Lab szerint a kutatóknak világszerte együtt kell dolgozniuk a problémán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik