Tech

Bécs már megint fényévekkel Budapest előtt jár

Miközben a budapesti tömegközlekedés főleg azzal kerül be a hírekbe, hogy nem jár az "új" metró, és a főváros felújított kocsikat vásárol modern technika helyett, addig Bécs a jövőbe tekint: várhatóan 2019-ben vezetik be a város első menetrend szerinti önvezető buszjáratát. Az elektromos meghajtású NAVYA ARMA kisbuszban tizenegy utasnak lesz hely.

2017 nyarán indul az auto.Bus.Seestadt elnevezésű kutatási projekt, amelynek célja a vezető nélküli kisbuszok műszaki továbbfejlesztése a nagyobb hatékonyság és a jobb üzembiztosság érdekében, valamint a működtetésükhöz szükséges megfelelő jogi környezet kialakítása.

A kutatásban a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien, az Austrian Institute of Technology, az Osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium, a TÜV Austria, az osztrák Siemens AG valamint a francia buszgyártó, a NAVYA vesznek részt. A projektet az Osztrák Közlekedési Minisztérium finanszírozza.

Forrás: NAVYA

A kutatás keretében Bécsben fejlesztik tovább a francia önjáró kisbuszt, a NAVYA ARMA-t. Az elektromos jármű gépi tanulás során sajátítja el, hogy miként ismerje fel megbízhatóan a különböző személyeket és tárgyakat. Ezenkívül egy olyan rendszerrel is ellátnák, ami mind az utasok, mind a többi közlekedő részére egyértelműen jelezné, hogy a busz milyen vezetési manővert tervez végrehajtani.

A kisbuszon tizenegy utasnak van hely, és 2018 elején érkezik az osztrák fővárosba. Ha minden a tervek szerint alakul, a vezető nélküli jármű 2019-ben állhat menetrend szerint forgalomba Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben.

Az első éles bevetésig viszont még sok munka van hátra: 2019-ben nemcsak a NAVYA ARMA szenzorikáját kell továbbfejleszteni, de az új eszközt el kell fogadtatni az utazóközönséggel, és ki kell dolgozni a működtetéséhez szükséges jogi környezetet is. Javítani kell továbbá a funkcionális biztonságon és az alkalmazott informatikai megoldások megbízhatóságán is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik