Tech

Életeket menthet az Apple Watch

Egy friss tanulmány szerint az Apple Watch segíthet az olyan szívbetegségek felismerésében, amelyek stroke-hoz vezethetnek. Persze ehhez kell egy fejlett mesterséges intelligencia is, ami segít értelmezni az adatokat. A kutatók által készített elemzőszoftver 97 százalékos pontossággal ismeri fel a szívritmuszavart, így hatékonyabb bármelyik ma alkalmazott diagnosztikai módszernél.

Az Apple Watch-csal használható Cardiogram nevű egészségügyi alkalmazást a Kaliforniai Egyetem kutatói hívták segítségül. Egy projekt során megállapították, hogy az óra érzékelőivel gyűjtött adatok elemzésével felismerhető a pitvarfibrilláció, ami az egyik leggyakoribb ritmuszavar. A rendellenesség még a jó általános állapotú betegnél is felmerülhet tünetmentesen, így a manapság alkalmazott módszerekkel nehéz azonosítani. Ez sok esetben vezethet vérrög kialakulásához, majd stroke-hoz, ami az Egyesült Államokban évente 100 ezer ember halálát okozza.

A kutatás során 6158 felhasználó adataival és kardiogramjaival dolgoztak, ezeket táplálták be neurális hálóba, majd írtak olyan algoritmust, ami képes felismerni a pitvarfibrillációra utaló szabálytalan pulzusmintákat. Az elkészült algoritmus 97 százalékos pontossággal ismerte fel a pitvarfibrillációval küzdő betegeket, amivel felülmúlja a jelenleg létező módszereket. Az eredményeket az idei Heart Rhythm egészségügyi konferencián ismertették.

A viselhető kütyük hozzák el a gyógyászat új korát?

„A kutatásunk legfontosabb eredménye a bizonyíték arra, hogy a fogyasztói viselhető kütyük felhasználhatók a betegségek felismerésére” – írta blogposztban Avesh Singh, a Cardiogram szoftverfejlesztője. A szakember reméli, hogy a jövőben eljöhet az összekapcsolt gyógyászat kora, amikor a hétköznapi felhasználók eszközébe is beköltöznek azok az algoritmusok, amik segítenek értelmezhetővé tenni a viselőjükről gyűjtött egészségügyi adatokat, ezután pedig értesítésekkel segítik őket a gyógyulás felé.

A viselhető kütyükkel nemcsak időben felismerhetnénk a betegségeket, de segíthetnénk a pácienseknek a gyógyulás felé vezető úton.”

Az okosóra értesítést küldene arról, ha rendellenes szívritmust tapasztalt, és figyelmeztetné viselőjét, hogy forduljon orvoshoz. Egy kezelés során pedig további visszajelzéseket adna a módszer hatékonyságáról.

Úgy tűnik, mégsem annyira haszontalanok az okosórák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik