Tech

Magyarországot is elérhette a gigászi kibertámadás

Már 74 ország intézményeit érinti a pénteken indult zsarolóvírusos támadáshullám, ami a brit egészségügyi rendszer összeomlásával kezdődött. Egy külföldi portál értesülései szerint magyar érintettség is van, a Telenornál pénteken kikapcsoltatták a dolgozók számítógépeit.

Miután egy windowsos zsarolóvírus miatt összeomlott a brit egészségügyi rendszer péntek este, a világ több más országából is érkeztek hasonló hírek, melyek szerint nemcsak kórházak, de távközlési cégek, informatikai vállalatok, energiaszolgáltatók rendszereit is sikerült zárolniuk a támadóknak. A jelek szerint egy összehangolt nemzetközi támadásról van szó.

Eddig még nem érkezett hír magyar érintettségről, de a Bleeping Computer belsős forrásokra hivatkozva azt írja, a magyar Telenor is érintett a zsarolóvírusos támadásban. A portál úgy tudja, hogy a cég SMS-ben küldött ki figyelmeztetést dolgozóinak a nap során, hogy kapcsolják ki számítógépeiket, vagy kapcsolódjanak le a belsős VPN-hálózatról.

A Telenor egy névtelenül nyilatkozó kollégája kérdésünkre ezt is megerősítette, valóban le kellett kapcsolják azonnal a rendszert, ahogy azt a brit egészségügyi dolgozók is tették.

A Telenor kérdésünkre azt is megerősítette, hogy a cég is érintett az ügyben. Mint közölték, a szolgáltatót is érintette a zsarolóvírusos támadás, de  az informatikai kollégák időben észlelték a jelenséget, és sikerült kordában tartani.

Jelenlegi információink szerint az ügyfelek ebből semmit nem érzékeltek, nem történt akadás vagy leállás a szolgáltató hálózatán.

Világszintű támadás

A Malwaretech közben készített egy online térképet, amin valós időben lehet követni a zsarolóvírus áldozatait, a térképen Magyarországot is érintettként jelzi. Az Országos Rendőr-főkapitányságot is megkerestük, érkezett-e hozzájuk bejelentés magyar rendszerek megtámadásával kapcsolatban.

Hozzánk is elért. Forrás: Malwaretech

A spanyol Telefonica távközlési cég informatikai rendszerét is támadás érte pénteken, ami belső hálózatukat érintette, az ügyfelekre és a szolgáltatásokra nem volt kihatással. Ott ugyanilyen intézkedést rendeltek el, a támadást később elismerte a cég. A Portugal Telecom telekommunikációs cég rendszerét is megfertőzték.

A támadási hullámról itt olvashat bővebben, cikkünket folyamatosan frissítjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik