Tech

Az új marsjáró olyan, mint egy durva Batmobil

Ez a járgány a vörös bolygóra ugyan sosem fog eljutni, de még úgy is meglehetősen impozáns gépezet, hogy csak koncepció: alapvetően oktatási célból és egy sorozat kellékének épült.

A NASA Kennedy Űrközpontja 2016-ban kezdett el dolgozni egy, a Marsra szánt, emberek utaztatására is alkalmas terepjáró ötletén, méghozzá egy eddig meg nem nevezett kábelcsatorna és egy koncepcióautókat gyártó cég (Parker Brothers Concepts) közreműködésével.

Az egyelőre név nélküli járműről május 9-én rántották le a leplet Floridában, és a közösségi médiát rögtön elárasztották a képek a meglehetősen egyedi hatkerekűről, ami úgy néz ki, mintha a Christopher Nolan-féle Batman-filmek fekete járgányának, és az Armageddon fúrójárművének szerelemgyereke lenne.

Marc Parker, a terepjáró egyik tervezője és építője a Business Insider magazinnak elárulta, hogy a teljesen elektromos jármű kifejezetten azzal a céllal készült, hogy még a legzordabb körülmények között is képes legyen megküzdeni minden homokos és sziklás akadállyal a vörös bolygón.

A gép persze sosem fog eljutni a Marsra, ehelyett a NASA körbeutaztatja az Egyesült Államokban a Summer of Mars oktatási rendezvénysorozat keretében, aminek elsődleges célja, hogy felkeltse az emberek érdeklődését a világűr felfedezése és a bolygóközi utazás témája iránt.

A hatkerekű marsjárót viszont nemcsak az USA lakossága csodálhatja meg, hiszen Parker azt is elárulta, hogy a jármű elkészítésében nem véletlenül vett részt egy tévécsatorna. A gépezet fel fog tűnni a titokzatoskodó társaság egyik műsorában is, és sokan a Discovery Channelt sejtik a háttérben, hiszen a leleplezésénél jelen volt Adam Savage is, aki a csatorna Mythbusters című műsorából lehet ismerős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik