The YouTube video app is seen on various digital devices on 28 March, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Tech

Ez történne, ha nem lenne zene a YouTube-on

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

tech-újságíró. 2017. 05. 11. 12:17

Naná, hogy mi is sokszor hallgatunk zenét a YouTube-on, hiszen gyors és kényelmes megoldás. De mindez felveti a kérdést: nem-e ártunk ezzel a zeneiparnak és a streaming szolgáltatásoknak? Ezzel kapcsolatban készült egy friss kutatás.
Korábban a témában:

Azt már régóta tudni, hogy a zeneipar nagy átváltozáson megy keresztül a digitális korban. Míg a fizikai lemezek eladásai csökkennek, addig a hirdetési és előfizetési modelleken nyugvó streaming szolgáltatások hajtják előre a piacot. A Google blogbejegyzésben mesél arról, hogy milyen szerepet játszik ebben a helyzetben a YouTube, ahol a felhasználók ingyen hallgathatnak zenét. Azokat sokszor maguk a zenészek teszik elérhetővé hivatalos csatornáikon.

A videómegosztó tavaly egymilliárd dollárt fizetett ki a zeneiparnak hirdetési bevételek formájában. Mégis sok a kérdés azzal kapcsolatban, hogy a YouTube tevékenysége összességében árt-e vagy segít a zenészeknek. Ezzel kapcsolatban készített tanulmányt az RBB Economics üzleti elemzéssel foglalkozó cég a YouTube által szolgáltatott adatok, valamint hatezer felhasználó által kitöltött kérdőív alapján.

Nem biztos, hogy több hallgatója lenne a Spotify-nak

A tanulmány a kannibalizációs jelenséget kutatja, azt a kérdést, hogy YouTube-on zenehallgatással töltött idő negatívan befolyásolja-e a más platformokon keresztüli zenefogyasztást, ártalmas-e a zenészek bevételeire.Az elemzők a kitöltött kérdőívek alapján megállapították, hogy nem – azaz nem számottevően.

A főbb konklúziók:

  • Ha a YouTube nem létezne, a platformon eltöltött zenehallgatással töltött idő 85 százaléka áthelyeződne más, alacsonyabb, vagy hasonló értékű csatornákra (rádió, TV, más videószolgáltatások).
  • Serkentően hatna a kalózkodásra: körülbelül 29 százalékkal megnőne az illegális úton letöltött zenék hallgatására szánt idő, hiszen sokan a kalózkodás helyett választják a YouTube-ot annak kényelmessége miatt.
  • Ha a YouTube-ról elkezdenék kitiltani a zenei tartalmakat, az nem vezetne egyenesen a streaming platformok felhasználói bázisának növekedéséhez, hiszen nem mindenki lenne hajlandó előfizetni mondjuk a Spotify-ra.

Összességében a YouTube inkább segít a zenészeknek terjeszkedni és ismertebbé válni a zenei piacon. A következő hetekben egy alaposabb kimutatás is várható az elemzőcégtől, ezt később közli a Google.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.