Tech

Műhold emel kerítést a terroristák drónjai elé

Egy szoftveres frissítéssel igyekszik kivonni drónjait Szíriából és Irakból a kínai DJI. A gyártó célja: lehetőleg ne az ISIS terroristái használják a quadcoptereket.

A „geokerítés” lényege, hogy az új frissítésnek hála a távolról irányított Phantom minigépek a két ország terrorizmustól sújtott területein használhatatlanná válnak. Azaz, ha „rossz” GPS-koordinátákat észlel a drón bekapcsoláskor, egyszerűen nem fog működni.

A dolog egyáltalán nem vicces: a 800 dollár körüli áron online beszerezhető Phantomokat az ISIS saját maga alakítja át bombahordozó repülőgépekké. A „szegény ember Predatora” természetesen nem képvisel akkora tűzerőt, mint az amerikai légierő rettegett, Hellfire II irányított rakétákkal felszerelt, távolról irányított felderítő- és támogatógépei, viszont a fedélzeti kamerának köszönhetően meglehetősen pontosak és komoly károkat okoznak például a Moszul városát ostromló iraki kormányerőknek és a szövetséges milíciáknak.

Az ISIS már legalább két esztendeje használ különböző drónokat. A felderítés mellett a saját tüzérségi és aknavető tűz pontosítására, az ellenséges tüzérség felderítésére, majd később, a felszerelt, kis méretű robbanótestekkel az ellenség megtámadására is használták a quadcoptereket. 2017 tavaszán már külön légi egységet is felállítottak, egyfajta drón-légierőt megalakítva.

Forrás: DJI

Problémát jelent ugyanakkor, hogy a „geokerítés” felhúzásával a segélyszervezetek és a média Phantomjai is működésképtelenné válnak az érintett területeken. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a Phantom mellett számos más gyártó is kínál hasonló méretű és képességű repülőgépeket, továbbá az ISIS számos, jól képzett hackerrel rendelkezik, akik – mivel fizikailag is hozzáférnek a quadcopterekhez – vélhetően képesek lesznek a korlátozás feltörésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik