Tech

Műhold emel kerítést a terroristák drónjai elé

Trautmann Balázs
Trautmann Balázs

2017. 05. 10. 10:24

Egy szoftveres frissítéssel igyekszik kivonni drónjait Szíriából és Irakból a kínai DJI. A gyártó célja: lehetőleg ne az ISIS terroristái használják a quadcoptereket.
Korábban a témában:

A „geokerítés” lényege, hogy az új frissítésnek hála a távolról irányított Phantom minigépek a két ország terrorizmustól sújtott területein használhatatlanná válnak. Azaz, ha „rossz” GPS-koordinátákat észlel a drón bekapcsoláskor, egyszerűen nem fog működni.

A dolog egyáltalán nem vicces: a 800 dollár körüli áron online beszerezhető Phantomokat az ISIS saját maga alakítja át bombahordozó repülőgépekké. A „szegény ember Predatora” természetesen nem képvisel akkora tűzerőt, mint az amerikai légierő rettegett, Hellfire II irányított rakétákkal felszerelt, távolról irányított felderítő- és támogatógépei, viszont a fedélzeti kamerának köszönhetően meglehetősen pontosak és komoly károkat okoznak például a Moszul városát ostromló iraki kormányerőknek és a szövetséges milíciáknak.

Az ISIS már legalább két esztendeje használ különböző drónokat. A felderítés mellett a saját tüzérségi és aknavető tűz pontosítására, az ellenséges tüzérség felderítésére, majd később, a felszerelt, kis méretű robbanótestekkel az ellenség megtámadására is használták a quadcoptereket. 2017 tavaszán már külön légi egységet is felállítottak, egyfajta drón-légierőt megalakítva.

Forrás: DJI

Problémát jelent ugyanakkor, hogy a „geokerítés” felhúzásával a segélyszervezetek és a média Phantomjai is működésképtelenné válnak az érintett területeken. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a Phantom mellett számos más gyártó is kínál hasonló méretű és képességű repülőgépeket, továbbá az ISIS számos, jól képzett hackerrel rendelkezik, akik – mivel fizikailag is hozzáférnek a quadcopterekhez – vélhetően képesek lesznek a korlátozás feltörésére.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.