Tech

Az Apple már azt is figyelheti, mit csinálunk az ágyunkban

Alvásfigyeléssel foglalkozó hardver- és szoftvercéget vásárolt fel az Apple, ezzel erősítenének tovább egészségügyi szolgáltatásaikon.

A viselhető kütyük és az IoT térhódításának köszönhetően az utóbbi években felkapottá váltak a különféle tevékenységfigyelő és -elemző technológiák, ezen a téren erősít most az Apple is. A cupertinói cég felvásárolta a kifinomult alvásfigyelő platformot és hardvert fejlesztő Beddit nevű finn céget. A vételárat még nem hozták nyilvánosságra, az akvizíciót a Beddit jelentette be honlapján.

A Bedditet felvásárolta az Apple. Személyes adataidat mostantól az Apple adatvédelmi szabályzata szerint gyűjtjük és használjuk fel”

– olvasható oldalukon. Hozzátették, hogy az összegyűjtött adatokat mostantól az Apple Health szolgáltatásával is megoszthatják.

De miért is érdekelheti az almás óriást a 2007-ben alapított finn cég? Főleg azért, mert a Beddit alvásfigyelés terén szerzett tapasztalata felbecsülhetetlen értéket jelenthet az Apple egészségügyi szolgáltatásainak bővítéséhez. Az Apple Watch egyik hiányossága, hogy a konkurens Fitbittel és a Jawbone-nal ellenben nincsen benne alváskövetési funkció.

A Beddit olyan 170 dolláros (kb. 50 ezer forint) érzékelőket árul szíjak formájában, amiket a lepedő alá kell helyezni. A szenzor követi az alvás közben megfigyelhető aktivitási mintákat és a viselkedést, beleértve a horkolást, méri a pulzust, a szoba hőmérsékletét, és visszajelzést ad az alvás minőségéről. Az összegyűjtött adatokat egy iOS-es alkalmazásnak továbbítja, amely további elemzéseket végez, és hasznos információkat szolgáltat a felhasználónak, felismeri az alvászavarokat is.

A CDC becslése szerint közel 50-70 millió amerikai felnőtt küzd alvásproblémákkal, feltehetően ezt a piacot célozza meg az Apple. A céghez három éve igazolt át Rob Raymann, elismert alváskutató is.

Valószínű, hogy nem egy külön Apple termékben láthatjuk viszont a Beddit technológiáját, hanem a watchOS 4-be épülhet be valamilyen formában, aminek bejelentésére idén lehet számítani, de még ez sem biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik