Tech

Most megtudhatja, mit gondol egy robot a fotójáról

A stockfotók keresőmotorjaként ismert Everypixel fejlesztői egy olyan új webes alkalmazást tesztelnek, ami ítéletet mond bármelyik fotónk felett. A neurális hálókat használó szoftver százalékban határozza meg, hogy munkánk mennyire "awesome", azaz hogy milyen a vizuális értéke.

A dizájnerek és képszerkesztők számára időigényes feladat, hogy megtalálják a céljaiknak megfelelő stockfotót a rengeteg rossz minőségű, ingyen felhasználó kép közt. Az orosz Everypixel egy új webes alkalmazással, az Aesthetics-szel szeretné megkönnyíteni mint a stockfotósok, mint a vevők dolgát.

A szolgáltatás százalékban határozza meg, mennyire értékelhető vizuálisan a munkánk. Feltölthetünk saját fotót gépről, vagy linkelhetünk is. Különlegessége, hogy nemcsak a fotó esztétikusságát veszi figyelembe, de azt is, hogy az mennyire eladható a mostani stockfotó trendeknek megfelelően, milyen a rajta látható kompozíció. Az emberi moderátorokhoz hasonlóan figyeli a fotó színeit, élességét, és témáját, ez alapján százalékos értékelést ad rá. Ehhez olyan neurális hálót használ fel, ami képesek elemezni a fotókat, azokat pedig összehasonlítani a betáplált referenciaképekkel.

A kollégáról készült fotó tényleg elég profi. Forrás: 24.hu

Az algoritmus edzésében a dizájnerek, szerkesztők és tapasztalt stockfotósok által szolgáltatott több mint 955 ezer referenciafotó segített, amik pozitív és negatív mintákat is tartalmaztak. A kép elemzése után a program címkéket is ajánl az alapján, hogy milyen tárgyakat, objektumokat ismert fel. Ez a stock fotósok munkáját segíti meg a feltöltésben, ezekkel a kulcsszavakkal találhatnak rá a vevők nagy eséllyel munkáikra.

Tesztek során nem mindig volt számunkra egyértelmű, mennyire megbízható a százalékos értékelés, rendszerint kaptunk túlságosan magas értékeket, még a legegyszerűbb, mobillal készített fotókra is. A címkéket kidobó rendszer viszont hasznosnak tűnik, és valóban jó kulcsszavakat ajánl.

Az alkalmazást ezen a linken próbálhatja ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik