Tech

Kína teljesen kivérezteti a szabad online médiát

Csak olyan újságírók dolgozhatnak majd Kína online lapjainál, akiket a Népköztársaság minősített. Ezzel teljesen eltűnik az országban az internet lényege, az információkhoz való szabad hozzáférés. A kínai kormány nem kendőzi, hogy célja a „pozitív propaganda” terjesztése.

Még tovább szigorítja a jövőben internetes szabályozásait Kína. A kínai állami tanács egy ötéves kulturális fejlesztési- és reformtervet adott ki, mellyel gyakorlatilag teljes állami kontroll alá vonja az internetes tartalomelőállítókat és keresőmotorokat.

Június elsejétől a kínai újságírók munkáját akkreditációhoz kötik, csak a kormány által jóváhagyott szakemberek dolgozhatnak online médiában – közölte a Xinhua hírügynökség. A híroldalaknak is regisztrálni kell magukat, működésüket csak a kínai rezsim jóváhagyása után kezdhetik meg.

Az intézkedés célja a Népköztársaság elmondása szerint, hogy “visszaszorítsák az online terjedő pletykákat, káros információkat, álhíreket, hírtorzulást, az álmédiát”. Azt is megfogalmazták, hogy az online tartalomgyártóknak követniük kell a párt útmutatásait, a kijelölt irányba kell terelniük a közvéleményt, és erősíteniük a „pozitív propagandát”.

Ez Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök legutóbbi lépése annak érdekében, hogy a kommunisták még szorosabb kontrollt kaphassanak a tartalmak felett. A tervezet értelmében az olyan nem ellenőrizhető szolgáltatók tartalmai, mint a Facebook vagy a Google tiltottak lesznek.

Május elején érkezett a hír is, hogy Kína saját Wikipédiát készít. Több mint húszezer tudós dolgozik azon, hogy digitalizálják a nemzeti enciklopédiát, ami 2018-ban jelenik meg. Kínában a Wikipédiához való hozzáférés részben tiltott: ugyan a tudomány és technológia területén a legtöbb szócikk olvasható, de a politikailag érzékeny kulcsszavakra nem lehet keresni.

(Forrás: Reuters, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik