Tech

Így játszotta ki a hatóságokat az Uber

Még több fekete felhő gyülekezik az Uber felett az elmúlt hónapok botrányai után. Az amerikai hatóságok most büntetőeljárást indítottak a cég egyik saját fejlesztésű, tisztességtelen célból használt programja miatt.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium büntetőügyben nyomoz az Uber Technologies ellen, amiért a cég egy olyan szoftvert használt, amivel képes volt kijátszani a közlekedési hatóságokat – árulta el két, az ügyhöz közel álló forrás a Reutersnek.

Az Uber elismerte az úgynevezett „Greyball” program létezését, amiről nemrég írt hosszabban a New York Times. A szoftvert arra használták, hogy az átlagos utasoktól megkülönböztessék a hatósági ellenőröket, akik azokon a területeken próbálták lekapcsolni az Uber-sofőröket, ahol jogilag nem volt elfogadott a szolgáltatás, például Oregonban és Portlandben. Ők egy hamis fuvarokkal teli appot láttak, és nem tudtak rendelni. Az Uber ügyvéde azt írta a portlandi hatóságoknak, hogy a technológiát csak elvétve használták, míg 2015-ig nem kaptak engedélyt a várostól.

A nyomozás még kezdeti fázisban van, de egyáltalán nem tesz jót az Uber hírnevének, utóbbi időben enélkül is rengeteg a botrány a cég körül. Idén már szexizmussal és ipari kémkedéssel is vádolták őket, majd áprilisban arról írt oknyomozó riportot az Information, hogy az Uber egy Hell (Pokol) nevű saját fejlesztésű szoftverrel követte titokban a konkurens Lyft sofőrjeit.

Nemrég kiderült az is, hogy Tim Cook két éve majdnem kitiltotta az App Store-ból az Uber applikációját, mert egy speciális kóddal azonosíthatóvá tették az iPhone-készülékeket azután is, hogy a felhasználó törölte az appot a készülékről. Ezt tetézték azzal, hogy virtuális kerítéssel (geofence) vették körbe a cupertinói kampuszt, így az Apple mérnökei nem azt az appot látták, amit a végfelhasználók. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik