Tech

Az Edge és a Bing használatára kötelez az új Windows 10

Tantermekbe szánja a legújabb, karcsúsított Windows 10-et a Microsoft. A Windows 10 S alatt kizárólag a Windows Store-ból letöltött appok lesznek futtathatók, ahogy a böngésző és keresőmotor terén is szigorú a cég.

A Microsoft kedden jelentette be egy oktatási rendezvényen a Windows 10 „S” verzióját, amellyel a Chrome OS-nek kíván konkurenciát állítani. A rendszerről egy új Surface laptoppal együtt rántották le a leplet.

A Windows 10 S több megkötést is tartalmaz a használható alkalmazások terén, az „S” (streamlined, azaz áramvonalasított) elnevezés is erre utal. Csak azok az appok fognak futni rajta, amelyeket a Windows alkalmazásboltjából  töltött le a felhasználó.

Ahogy a Windows hivatalos blogján is olvasható, bármelyik böngésző használható lesz, amennyiben azt a fejlesztő feltöltötte az áruházba. Viszont nem lehet majd megváltoztatni az alapböngészőt, ami természetesen az Edge. Ha például egy HTML fájlt, vagy linket akarunk megnyitni, akkor az mindig a Microsoft böngészőjében nyílik meg. Jelenleg az Opera mini érhető el a Windows Store-ban a legnépszerűbb többi browser közül, a Firefox és a Chrome nem.

Forrás: Microsoft

Az nem meglepő, ha egy cég saját böngészőjét teszi alapértelmezetté: a ChromeOS alatt ez nyilván a Chrome, míg az iOS-es gépeken a Safari, de szokatlan lépés, hogy egyáltalán nincs lehetőség a változtatásra. Keresőmotor terén is szigorú a cég, Edge-en belül a Bing keresőt kell használni.

A rendszert elsősorban oktatási célokra ajánlják, de bárkinek megoldást jelenthet, amennyiben csak egy böngészőre és az alapvető programokra van szüksége. A zártabb rendszer egyben biztonságosabb, és a rendszer működése is kevesebb memóriát igényel, gyorsabban fut, legalábbis a Microsoft ígérete szerint.

A Windows 10 Pro licensszel rendelkező iskolák ingyen frissíthetnek Windows 10 S-re, de a Windows 10 S-t is lehet frissíteni teljes értékű Windows 10-re egy plusz licensszel. A Windows 10 S mellé ingyen Office 365-öt és oktatási Minecraftot is kapnak az iskolák.

Természetesen mivel nem mindenki engedheti meg magának az új ezer dolláros Surface noteszgépet, a Microsoft gyártópartnerei is előállnak olyan saját termékekkel, amiken előre telepítve lehet hozzájutni a Windows 10 S-hez. Ilyen készülék várható a HP, az Acer, a Dell, az Asus, a Toshiba, a Lenovo, a Fujtsu és a Samsung cégektől is, akár már 189 dollártól (kb. 54 ezer forint) is hozzá lehet majd jutni egy-egy modellhez.

És erre szükség is lesz, ha a cég valóban fel kívánja venni a versenyt a Google Chromebookokkal, amelyek növekvő népszerűségnek örvendenek az osztálytermekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik