Tech

Három év és felszállnak az Uber repülő autói

Már három év múlva működésben láthatjuk az Uber "repülő autóit", a cég légitaxizásra próbálja alapozni jövőjét. A cél, hogy ugyanúgy legyen Uber a levegőben, ahogy a szárazföldön is, és idővel ugyanannyiba kerülhessenez a fajta közlekedés, mint most az UberX.

Tavaly október óta tudható, hogy az Uber komolyan tervez a repülő, utasszállító járművekkel, de azt nem, hogy ilyen hamar tervezik a startot. A cég kedden jelentette be  az Uber Elevate nevű eseményen, hogy már 2020-ban elkezdődik azon járműveik tesztelése, amelyek város feletti repülésre viszik az utasokat.

Az Uber által elképzelt jövőben a közlekedést apróbb méretű, elektromos repülőgépek hálózata biztosítaná, melyek fel- és leszállása is vertikálisan történik, így nincs szükségük kifutópályára az emelkedéshez és landoláshoz.

Hívjuk őket “repülő autóknak”, de gyakorlatilag utasszállító drónokról van szó. Ezek a helyből felszálló (VSTOL) masinák hosszú távra ugyanúgy alkalmasak, mint a rövidebb, városi közlekedésre, de elterjedésük első lépése az lenne, hogy alkalmassá váljanak a napi ingázásra. Használatukkal csökkenne a városi zsúfoltság és a dugó, a szennyezés,  és nőne a városi mobilitás a cég szerint.

Forrás: Uber Technologies

Ez elsőre nagy falatnak tűnhet a fuvarmegosztótól, de az Uber annál marad, amihez ért. A gépek gyártását olyan partnerekre bízzák, mint az Aurora Flight Sciences, Pipistrel Aircraft, Embraer, Mooney és a Bell Helicopter, de az utasokat, és a logisztikai platformot ők rakják a szolgáltatás mögé.

A cél, hogy a levegőben is megvalósíthassanak egy olyan fuvarhálózatot, amilyet jelenleg működtetnek a szárazföldön. A teljes hálózat kiépülését 2023-ra saccolják.

És hogy ez mennyire lesz drága? Az Uber szerint egy ugyanolyan táv megtétele, ami az UberX használatával 111 dollár (31 ezer forint), a levegőben megtéve sem kerülne többe 129 dollárnál (37 ezer forint), de a cég szerint hosszabb távon akár 20 dollárra (5700 forintra) is csökkenhet a tarifa.

Appon rendelhetnénk légi fuvart, ahogy ma is teszük. forrás: Uber Technologies

Az Elevate néven indított projekt első partnerei Texas, Dallas-Fort Worth, és Dubai városok lesznek, itt indulnak az első tesztek 2020-ban.

Travis Kalanick cégvezető arról is beszélt a keddi eseményen, hogy a fejlesztés kritikus fontosságú szerepet játszik a cég hosszútávú üzleti modelljében.

Ha nem hinted el a magokat 5-10 évre előre, akkor 5-10 év múlva már nem lesz céged”

– gondolja hasonlóan Jeff Holden termékigazgató is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik