Tech

Teljesen átalakul a legnépszerűbb torrentkliens

Fontos lépésre szánta el magát a bitTorrent: böngészőbe költöztetik a népszerű uTorrent klienst. Kívül-belül megújul a szolgáltatás, lehetőség lesz videók streamelésére is.

Míg a kormányok próbálják visszaszorítani a különféle fájlcserélő torrentoldalakat, addig a BitTorrent protokoll készítője fontos újítást jelentett be egy podcastes beszélgetésben: böngészőbe fog költözni a uTorrent.

A már több mint 150 millió havi aktív felhasználóval rendelkező torrentprogram használatához nem kell majd letölteni az asztali alkalmazás telepítőjét, az bármelyik böngészőből elérhetővé válik. Ennek már ideje volt, lévén a uTorrent nem sok érdemi frissítést kapott az utóbbi időben, már öt éve annak is, hogy megjelent a 3.0-ás változat.

Böngészőbe költözik a BitTorrent

Ez hamarosan teljesen megváltozik, a frissített uTorrent nem csak új külsőt, de további funkciókkal bővül. A böngészőre váltás lehetővé teszi, hogy modern widgetek egészítsék ki a szolgáltatást, de ennél is lényegesebb, hogy alkalmasabbá válik videók streamelésére.

A felhasználók úgy streamelhetnek majd videós torrenteket a cég által fejlesztett új technológiának köszönhetően, ahogy a hagyományos videóstreaming oldalakon – ehhez le sem kell tölteniük adott fájlt.

A már ötvenfősre duzzadt BitTorrent cég sok ideig főként beépülős eszköztárak terjesztéséből jutott bevételhez, de idővel a kliensen belüli hirdetésekre tolódott a hangsúly. A streamelés nemcsak a felhasználóknak lehet kényelmes megoldás, de egyben új monetizációs lehetőségeket is jelent.

Egy ideig még várni kell rá

Bram Cohen, a program készítője kiemelte, hogy mivel a uTorrentet már évek óta használják a torrentezők, ezért különösen figyelnek a felhasználói visszajelzésekre. Eleinte csak egy szűk kör tesztelheti a böngészős verziót, mielőtt az szélesebb közönség számára is elérhetővé válik. Pontos megjelenési dátumot még nem tudni, de valószínűleg még idén számíthatunk rá.

A bitTorrent korábban már próbálkozott saját, P2P elven alapuló böngésző fejlesztésével, de a Maelstrom nevű projekt idő közben elhalt. A TorrentFreak szerint valószínű, hogy a böngészős uTorrent több fejlesztést is megörökölhet a Maelstromból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik