Tech

Meghalt Harry Huskey, a számítástechnika úttörője

Százegy éves korában meghalt Harry Huskey professzor, az első általános célú elektronikus digitális számítógépet, az ENIAC-ot kifejlesztő amerikai csoport utolsó élő tagja.

A Santa Cruz-i székhelyű Kaliforniai Egyetem közölte, hogy Huskey, aki az egyetem emeritus professzora volt, április 9-én hunyt el Santa Cruz-i otthonában.

Harry Huskey matematikát oktatott a Pennsylvaniai Egyetemen az 1940-es években, amikor csatlakozott az ENIAC-ot kifejlesztő csoporthoz.

A számítógép építését 1943-ban kezdték el a philadelphiai Pennysylvani Egyetemen katonai célokra John Presper Mauchly és John William Eckert vezetésével. A munkát 1946-ban fejezték be. Az ENIAC több mint 17 ezer elektroncsövet tartalmazott, több mint 100 kW elektromos energiát fogyasztott és 450 négyzetméter helyet foglalt el.

A gép tömege 30 tonna volt, megépítése tízmillió dollárba került.

Sokkal gyorsabb volt, mint a relés számítógépek. Egy feladat kiszámítása a gépnek 15 másodpercig tartott, ugyanezt egy szakember kalkulátorral 10 óra alatt végezte el.

Huskey később, az 1950-es években megtervezte a Bendix G15 számítógépet, amelyet az első személyi számítógépnek tartanak.

1954 óta tanított a Kaliforniai Egyetemen, ahonnan 1986-ban 70 éves korában ment nyugdíjba. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik