Tech

Ujjlenyomatolvasót kapnak a bankkártyák is

A Mastercard biometrikus azonosítással tenné biztonságosabbá a bankkártyákat, beépített ujjlenyomat-olvasóval érkező plasztikokat tesztelnek. Az év második felében Európában is elkezdhetik bevezetni a megoldást.

Az ujjlenyomatos azonosítás hamar elterjedt megoldássá vált a PIN-kódok és jelszavak helyettesítésére. Egyedi lenyomatunk sokkal biztonságosabb megoldást jelent, mint az esetlenül farigcsált jelszavak, vagy négyszámjegyű kódok, így nem meglepő, hogy utat találnak az okostelefonok után a bankkártyákra is.

A MasterCard már aktívan teszteli saját megoldását, egy olyan újgenerációs kártyát, amiben beépített ujjlenyomat-olvasó található a plasztik jobb felső sarkában. Ez nem teszi vastagabbá egy átlagos dombornyomott kártyánál.

Használata sem különbözik sokban bármelyik chipes kártyáétól. Ha például fizetni szeretnénk a boltban, egyszerűen be kell helyezni a terminálba, majd ujjainkat az érzékelőkre helyezni. A szenzor működéséhez szükséges energiát a terminál adja.

Így lehet majd használni

Ha ilyet szeretne az ügyfél, először regisztrálnia kell a saját pénzintézeténél, ahol az ujjlenyomatát a regisztráció során egy titkosított digitális sablonná konvertálják át, ez a kártyába épített chipben tárolódik. Fizetésnél ez alapján ellenőrzi a rendszer a felhasználót, és ha egyezőséget talál, a tranzakció rögtön megvalósul. Ez a biztonság mellett kényelmet is nyújt, hiszen a felhasználóknak be sem kell ütniük PIN-kódjukat.

A kártyakibocsátók számára előnyt jelent az is, hogy a technológia plusz segítséget jelent a csalások észlelésében és megelőzésében. A következő változatok ráadásul már egyérintésesek lesznek, hogy még egyszerűbb dolgunk legyen a pénztáraknál.

Az újfajta kártyákat először Dél-Afrikában tesztelték egy szupermarketnél és egy banknál, hogy lássák, mennyire jelent könnyebbséget a megoldás a gyakorlatban. Nemsokára bővül európai és ázsiai intézetekkel a tesztelés, a teljes körű bevezetés az év későbbi szakaszában várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik