Tech

Már a fejhallgatók is kémkednek utánunk

A prémium fülesekre szakosodott Bose egy letölthető applikáció segítségével kémkedik a felhasználói után – állítja egy vásárló. A neves gyártónak bíróságon kell felelnie az illegális adatgyűjtés vádjára.

Kyle Zak 2017. április 18-án nyújtotta be keresetét a chicagói szövetségi bíróságon, amiben azzal vádolja a prémium fejhallgatóival híressé vált Bose vállalatot, hogy a cég kémkedett a felhasználói után, adatokat gyűjtve, hogy milyen zenéket, podcasteket és egyéb hanganyagokat játszottak le a termékeiken keresztül.

Az ügy a Bose vezeték nélküli füleseit érinti, amelyeknél az Apple Store-ból és a Google Play-ről letölthető Bose Connect alkalmazás továbbítja a gyártó felé az információkat, amit aztán a cég értékesít egy harmadik félnek, ezzel megszegve a vásárlók adatvédelemhez való jogait.

„Az embereknek rosszul kellene érezniük magukat emiatt.”

Jelentette ki Christopher Dore, Zak ügyvédje, és hozzátett, hogy „Az emberek azért használnak fejhallgatókat, mert az nem nyilvános, nyugodtan hallgathatnak bármit, de közben olyan adatokat is kiadhatnak magukról, amit eredetileg senkivel nem akartak megosztani.”

Forrás: Bose

Zak egy 350 dolláros Quiet Comfort 35 vásárolt a Bose-tól, és a cég javaslatára töltötte le a fejhallgatóhoz készült applikációt. A művelet során a nevét, e-mail címét és a termék sorozatszámát is meg kellett adnia, és a férfi később meglepődve tapasztalta, hogy az alkalmazás minden elérhető információt továbbított a Segment cégnek, ami a weblapján azt ígéri, hogy a felhasználóktól gyűjtött adatokat bárkivel megosztja.

Az adatvédelmi ügyekre szakosodott Christopher Dore ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a személyes információk megadása során a felhasználók nem találkoznak az alkalmazás felhasználási és adatvédelmi feltételeivel, ráadásul a dokumentum egyébként sem tartalmaz semmilyen információt az adatok gyűjtéséről és továbbadásáról.

A keresetet benyújtó Zak milliós kártérítést követel azon felhasználók nevében, akik valaha vásároltak a cég QuietComfort 35, QuietControl 30, SoundLink Around-Ear Wireless Headphones II, SoundLink Color II, SoundSport Wireless és SoundSport Pulse Wireless nevű termékeiből, illetve szeretné elérni, hogy a Bose beszüntesse az adatgyűjtést, ezzel ugyanis (többek között) megsértik a szövetségi Lehallgatási törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik