Tech

Negyedével nő évente a magyar e-sport-rajongók száma

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

tech-újságíró. 2017. 04. 12. 16:41

Az európai e-sport piac árbevétele 2018-ra elérheti a 345 millió dollárt. Közben nálunk is egyre nagyobb az érdeklődés a versenyszerű játék iránt, évente átlagosan 25 százalékkal bővül a magyar nézők száma.
Korábban a témában:

A Paypal és a SuperData nevű piackutató cég közzétette legfrissebb, európai e-sport piacról készült kutatását. Az éves felmérés 12 európai ország adatai alapján mérte fel a versenyszerű játékok helyzetét, és átfogó képet ad arról, hogy a különböző országokban miként is növekszik az e-sport szegmens. Különösen érdekes számokat kapunk a magyar helyzetről is.

A versenyszerűen űzött videojátékok népszerűsége Európában gyorsan kezd felzárkózni a kelet-ázsiai régióhoz képest, 2018-ra az európai piac összbevétele meghaladhatja a 345 millió dollárt.

Svédországban van benne a legtöbb pénz

Európai viszonylatban a piac értéke és a nézőszám alapján Svédország áll első helyen, ezt követi Oroszország, Franciaország, majd az Egyesült Királyság a top négyes listában.  Svédországban az e-sportból származó bevételek 2016-ban meghaladták a 40 millió dollárt.

e-sport-dopping (Array)
Az e-sport az egyik legdinamikusabban fejlődő online szegmens

A kutatás szerint Magyarországon az iparág bevétele tavaly 527 ezer dollárnál járt, és 25 százalékos várható éves növekedési ütemmel számolva 2018-ra ez akár az 585 ezer dollárt is elérheti.

Tavaly több mint 223 ezer egyedi nézője volt hazánkban az e-sportnak,  idén ez megközelíti a 280 ezret, és az előrejelzések szerint2018-ra akár a 331 ezer főt is elérheti.

Ez eddig sem volt újdonság

Nem meglepő módon az ezredfordulón született korosztály, az úgynevezett Y-generáció az egyik legnagyobb fogyasztói csoport, amely az e-sport fejlődési irányait meghatározza.

A SuperData kutatása szerint az érdeklődők két legnagyobb korcsoportja a 18-24, és a 25-34 év közöttiek, ők teszik ki a nézők 62 százalékát. Az eSport rajongók csupán 10 százaléka 45 év feletti.

Az e-sport iránt jellemzően férfiak érdeklődnek: az európai e-sport-rajongók 84 százaléka férfi, és 16 százaléka nő. Országokra bontva a női játékosok aránya Svédországban a legmagasabb (24 százalék), Magyarországon ez 13 százalék körül alakul.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.