Tech

A Qualcomm szerint sehol sem lenne nélkülük az Apple

Folytatódik az Apple és a Qualcomm közti marakodás: míg januárban az almás cég egymilliárd dollárra perelte a chipgyártót, most a Qualcomm támad vissza. Szerintük az Apple a modemchipjeik nélkül nem tudta volna felépíteni az iPhone-birodalmat.

A Qualcomm és az Apple már több mint tíz éve partnerek, a chipgyártó felel azokért a modemchipekért, amelyekkel a telefonok képesek vezeték nélküli hálózatokra kapcsolódni, gyakorlatilag egy kulcsfontosságú komponenst adnak az iPhone és iPad készülékekbe.

A két cég kapcsolata az utóbbi hónapokban viszont rendkívül feszült: januárban az Apple nekiment partnerének, és egymilliárd dolláros pert indított azzal a váddal, hogy a Qualcomm jogtalanul magas jogdíjakat szedett tőlük éveken keresztül,és olyan technológiák után is beszedték pénzt, amelyekhez semmi közük nem volt, így például a TouchID, a kijelző, vagy a kamera után.

Az alapvető gondot az okozza, hogy az Apple használati licenszdíjat is fizet a Qualcommnak minden eladott iPhone után a chipek árán felül, de az összeg alapja az eladott iPhone teljes értéke. Az Apple azt szeretné, hogy a licenszdíj összegét a Qualcomm komponense, ne pedig a készülék egésze alapján számítsák.

Az Apple januári perében azt is említette, hogy a chipgyártó visszaélt monopolhelyzetével az elmúlt években, és megakadályozta, hogy másik beszállítót válasszanak. Ezt követte két szabadalmi per, amit már Kínában és az Egyesült  Királyságban indítottak.

Az iPhone 7-ből olyan verzió is van, amiben az Intel csipjét építették

Április 10-én megérkezett a chipgyártó válasza: elutasítják az Apple által említett vádakat, és meghatározatlan összegű kártérítésre tartanak igényt. A 139 oldalas kérvényben sok minden elhangzik: szerződésszegések, a Qualcomm szerint az Apple nem használja ki chipjeik valódi teljesítményét, és félrevezetően képviselik termékeiket. (Kevesen tudják, de az Apple a tavaly megjelent iPhone 7 és iPhone 7 Plus termékek egy részébe már az Intel chipjeit építette.)

Állításuk szerint az Apple azt is megtiltotta, hogy nyilvánosan közzé tegyenek összehasonlításokat az Intel és a Qualcomm modemekkel működő iPhone-ok teljesítménykülönbségéről, és úgy manipulálták chipjeik teljesítményét, hogy az ne legyen jobb, mint az Intel hardvere.

A Qualcomm vezérigazgatója, Don Rosenberg közleményben fejezte ki csalódottságát. Szerinte az Apple nem lett volna képes felépíteni a cég fő bevételét jelentő, különösen sikeres iPhone-franchise-t, ha nem támaszkodik a Qualcomm technológiájára.

“A cég egy évtized után nem ismeri el technológiánk valódi értékét.”

A chipgyártót több vád is érte az elmúlt évben versenyellenes gyakorlata miatt. Két éve a kínai kormány számára kellett egymilliárd dollárt fizetnie egy 14 hónapig tartó antitröszt-ügy során. Tavaly decemberben pedig a dél-koreai versenyhatóság büntette 850 millió dollárra kereskedelmi praktikái miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik