Tech

Magyarországra is jönnek az Asus különleges csúcstelefonjai

Az Asus legújabb csúcstelefonjait speciális igényekre szabták: a Zenfone 3 Zoom a fotómániásokat veszi célba, míg a Zenfone AR a kiterjesztett- és virtuális valóságok megszállottjait igyekszik lenyűgözni.

Az Asus magyarországi képviselete Zennovation címmel tartott sajtóeseményt április 5-én, felvonultatva a cég portfóliójának legújabb termékeit: alaplapokat, 21:9-es monitort, az ultravékony Zenbookok legfrissebb tagjait, és a Zenfone termékcsalád két legújabb tagját, amiket végre kézbe is vehettünk egy gyors próba erejéig.

Zenfone 3 Zoom

A Zenfone 3-készülékek tavaly debütáltak a mobilpiacon, és a tajvani gyártó az idei CES-en mutatta be a Zoom típust, ami már a nevében is arra utal, hogy az Asus a kamerára helyezte a hangsúlyt – ez pedig olyannyira igaz, hogy rögtön három került a készülékbe.

Az előlapon egy 13 megapixeles PixelMaster található, IMX214-es Sony szenzorral, f/2.0-s apertúrával. Már ez sem rossz, de a lényeg a hátlap, ahol a másik két kamera kapott helyet. Az Asus egyértelműen az Apple-től nyerte az ihletet, és a dupla megoldás főleg a névadó zoom miatt szükséges, amivel 2,3x nagyítást tudunk elérni.

A zoomot lehetővé tevő hátsó kamerák 12 megapixelesek, a 25 milliméteres, nagylátószögű lencse optikai képstabilizátort kapott, az apertúra f/1.7, a „kistestvére” pedig 59 mm-es és f/2.8-as rekeszértékű változat.

Forrás: 24.hu

Ez a készülék egyértelműen azoknak készült, akik imádnak fotózni, mindenük az Instagram és a képmegosztás, de nem tudnak, vagy nem akarnak egy profi fényképezőgépet kezelni, ugyanakkor nem elégednek meg az átlag kamerák nyújtotta minőséggel.

Az extra funkciók között találunk lézeres segítséget és PD-autofókuszt, és a nagyítás során is kifejezetten szép képet kapunk, ugyanakkor a gyors próbánk alapján az optikai képstabilizátor érezhetően kevés a kézremegés kiküszöböléséhez, így normális fotók elkészítéséhez a nagyításnál muszáj lesz egy állványt segítségül hívni.

A Zenfone 3 Zoom külsőre nem valami vadító, de a 170 grammos készülék a phablet méret ellenére is jól passzol a kézbe, az 5,5 hüvelykes, Full HD-felbontású AMOLED kijelző kifejezetten szép képet biztosít, ráadásul a panelt Gorilla Glass 5 borítás védi. A burkolat alatt egy Qualcomm Snapdragon 625-ös rendszerchip kapott helyet, a grafikáért egy Adreno 506-os felel, és melléjük jár még 4 GB RAM.

Amit mindenképpen érdemes még kiemelni, az az 5000 mAh-es akkumulátor, ami az átlagnál lényegesen hosszabb üzemidőt biztosít, sőt az Asus ígérete szerint arra is elegendő, hogy órákig rögzítsünk 4K-s videókat, a lemerülés veszélye nélkül.

Zenfone AR

Az eseményen kipróbálható másik telefon még a Zoomnál is speckóbb, hiszen a Zenfone AR az első olyan mobilkészülék, ami egyaránt támogatja a kiterjesztett valóságot (augmented reality) megjelenítő Project Tangót és a virtuális valóság-élményt biztosító, speciális sisakot is használó DayDream VR-t.

A (közel)jövő legszexibb technológiájaként emlegetett megoldásokhoz persze szükséges némi extra kakaó, amit a Zenfone AR-nél egy Snapdragon 821-es chipset biztosít, 8 GB RAM-mal és 256 GB háttértárral megtámogatva. Az AR-alkalmazások indítás után érződött is, hogy a borítás alatt komoly erőforrás dolgozik, ugyanis a telefon hátlapja pár perc használatot követően szépen felmelegedett.

Akárcsak a Zoom, a Zenfone AR sem túl izgalmas külsőleg, ugyanakkor a kivitelezésre nem lehet panasz, egy kifejezetten jól összerakott készüléket vehettünk a kezünkbe. A kijelző 5,7 hüvelykes, és egy Super-AMOLED panelről beszélünk, ami QHD-felbontásban pompázik, ami konkrétan 2560×1440 pixelt jelent, egy Gorilla Glass 4 üveg mögött.

Forrás: 24.hu

A tényleg izgalmas dolgok viszont itt is a hátlapon kaptak helyet, hiszen a készüléket megfordítva találhatunk külön mélységélesség szenzort, mozgásérzékelő lencsét, de van lézeres távolságmérés, illetve egy 23 megapixeles kamera is, méghozzá IMX318-as szenzorral. A készülék fel van vértezve optikai képstabilizátorral, és természetesen a 4K-s videók rögzítése sem okoz gondot neki.

A gyors ismerkedés alapján a Zenfone AR egyik gyenge pontja az 3300 mAh-s akkumulátor, ami nemcsak melegszik, de kifejezetten karcsúnak tűnik a hardver és az AR/VR-funkciók mellé. Kíváncsiak lennénk, hogy az extrák folyamatos használata mellett vajon mennyi üzemidőt biztosít a készülék.

Forrás: 24.hu

Illetve adott egy másik kérdés: vajon kinek készült a telefon? Presztízsnek nem rossz, hogy az Asus előrukkolt egy ilyen erős, és a maga nemében tényleg egyedülálló okostelefonnal, de nem vagyunk meggyőződve róla, hogy sokan vágynának egy kifejezetten AR-képes mobilra.

Persze tévedhetünk, és ez esetben jó hír, hogy az Asus két új készüléke kapható lesz Magyarországon is. Pontos dátumot és árat ugyan még nem tudunk, de legkésőbb a nyár folyamán elérhetők lesznek itthon, ráadásul az sincs kizárva, hogy meg fognak jelenni valamelyik szolgáltató kínálatában.

Forrás: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik