Tech

Deep Warp: nem, a szemeim itt fent vannak

Újabb fotómanipulációs trükkre csodálkozhatunk rá egy webappban, ami most éppen az emberi szem pozícióját korrigálja fotókban, ha a helyzet éppen azt kívánja. És általában azt kívánja.

Számos különböző publikus módszert kaptunk fényképeink manipulálására – ha nem vagyunk elég képzettek ahhoz, hogy Photoshopban változtassunk meg teljes városképeket emberek háta mögött vagy cseréljünk ki tárgyakat, nyúlhatunk akár tanulófolyamatokból bővülő idegi hálózatokhoz is.

Pont nemrégiben számoltunk be a UC Berkeley BAIR laborjának kutatásáról, ami gond nélkül változtat őszi képeket télivé vagy cseréli le a képen látható almákat narancsokra.

A tavalyi European Conference on Computer Vision gépilátás-konferencián mutatták be azt a Deep Warp névre keresztelt megoldást, amellyel fotórealisztikusan változtathatjuk meg az emberi nézés irányát: beadagolunk a szoftvernek egy képet, megmondjuk, hogy az azon látható szemek inkább merre nézzenek az eredeti irány helyett, az algoritmus pedig intézkedik.

Mindezt ki is próbálhatjuk itt, amiből rögtön egyértelművé válik, hogy miért olyan izgalmas az algoritmus: a nézés irányának változtatásával egyidőben módosul a fej állása és a szem körüli izomzat is a szemhéjjal együtt.

Akit jobban érdekel a mögöttes magyarázat és több (de nem interaktív) példát is nézne erre, az látogasson el a Deep Warp oldalára, aki pedig inkább önmaga forgatná körbe-körbe a kurzort a GDP termelése helyett, az az Alteredqualia-n találja meg számítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik