Tech

Magyar találmány teheti könnyebbé a vakok életét

Az Óbudai Egyetem mérnökei olyan elektromos érzékelős vakbotot fejlesztettek ki, ami egy speciális vezetőcsíkot követve hangjelzéssel vagy rezgéssel segíti a vakok és gyengénlátók tájékozódását.

A látássérültek számára az egyik legfontosabb korlátozást a környezeti akadályok jelentik, és tájékozódásukat hagyományosan a vakbot segíti. Bonyolult nagy terekben azonban nem követhetők a környezeti tárgyak, de az útburkolaton kialakított kidomborodó jelzések érzékelhetősége sem hatékony, nagy költségeik ellenére sem.

Jelenleg nincs olyan rendszer, ami a látássérültek akadálymentes közlekedésére hatékony megoldást biztosítana, és az Óbudai Egyetem mérnökeinek fejlesztése, az Ariadné erre a problémára ad hatékony megoldást.

Forrás: Óbudai Egyetem

A vakvezető rendszer alapeleme egy olyan elektronikus érzékelővel ellátott vakbot, ami segíti a felhasználót, hogy egy speciális vezetőcsíkot (mely a rendszer másik fő eleme) követve önállóan el tudjon jutni céljához. A rendszer a görög mitológiából ismert helyzethez hasonlóan vezetheti ki felhasználóját a közlekedési labirintusból – erre vezethető vissza a névadás is.

A speciális vakbot a hagyományos pásztázó mozgatással, amikor a botvég áthalad a vezetőcsík felett, hang és vibráló jelzést is ad, így segítve a felhasználót az önálló tájékozódásban.

  • Az Ariadné bot a hagyományos vakbottal megegyező méretű és súlyú
  • A botvég görgős gömbfelületben végződik, ezzel segíti a pásztázó mozgást
  • A hang és vibráló jelzés a felhasználó által programozható
  • Az elektronika tápellátását vezeték nélküli töltéssel működő akkumulátor biztosítja
  • A bot teljes hosszában fényvisszaverő bevonatú
  • Az akadályokat kikerülő vezető csík az útburkolaton tartósan rögzíthető, vagy a burkolatba beépíthető, több párhuzamos csíkkal a potenciális veszélyek is jelezhetők
  • Az útelágazásokat Y alakú vonalkialakítás jelzi, amiről a bot hanggal vagy rezgéssel tájékoztatja használóját

Az Ariadné alkalmas belső terekben, közintézményekben, munkahelyeken és otthon is a vakok és gyengénlátók tájékozódásának segítésére, de akár kültéri események akadálymentessé tételére is.

A rendszert a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is tesztelte és jónak értékelte. A fejlesztés szabadalmaztatási eljárása folyamtatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik