Tech

Hét éve jelent meg az első iPad

Hét éve jelent meg az első iPad

Az Apple 2010-ben kezdte el árusítani az első iPadet, amit akkoriban egy nagyméretű iPhone-nak szánt a cég. Az egykor rendkívül népszerű széria eladásai azóta folyamatosan csökkennek. Nem véletlen, hogy a cég idén egy olcsósított iPaddel próbálja felrázni a számokat.

Az első generációs iPad 2010-es januári bemutatóján Steve Jobs úgy jellemezte az új készüléket, mint „az Apple legfejlettebb technológiája egy mágikus és forradalmi eszközben, hihetetlen áron”.

A táblagépet valójában már 2004-ben szabadalmaztatták, de hat évet kellett várni arra, hogy valódi termék legyen belőle. Az első iPad érkezésekor a netbookok piaca is virágzott. Azokat akkoriban Jobs leszólta, mondván ezek a készülékek nem tudtak semmi különlegeset nyújtani azon kívül, hogy olcsók.

Lassúak, rossz minőségű a kijelzőjük, és régi PC-s szoftvereket futtatnak.

Az egykori Apple-vezér elképzelése az volt, hogy a felhasználók egy hordozható eszközön netezhessenek, levelezhessenek, csak éppen nagyobb területen, mint az akkori iPhone-ok kijelzője – és természetesen iOS-en.

Hét éve jelent meg az első iPad 1
Forrás: Europress

Az iPaddel hadat üzentek a netbookoknak, és nyertek: 2011 márciusában úgy került be a brand a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a leggyorsabban kelendő fogyasztói elektronikai eszköz, akkoriban naponta 311,666 darabot értékesítettek belőle.

Azóta már számos generáció jelent meg eltérő vékonysággal, súllyal, 2010 óta már több mint 300 millió darab iPad-termék kelt el napjainkig. Nézzük, mit tudnak ezek!

iPad

Az első készüléket 9,7 hüvelykes, 1024×768 pixeles felbontású érintőkijelzővel szerelték fel, akkor még az Apple A4-es csipje hajtotta meg. Ebből két verzió volt megvásárolható, a csak wifit, illetve a wifi mellett 3G+-t is támogató modell.

Hét éve jelent meg az első iPad 2
Forrás: Europress

iPad 2

A 2011-ben bemutatott második generációs iPadre már került elő- és hátlapi kamera is, és 10 órás üzemidővel, vékonyabb, könnyebb kialakítással hódított. A cég ekkor bejelentette, hogy már több mint 15 milliárd iPad kelt el, és a táblagépet védő Smart Cover is nagy siker.

iPad 3

Egy évvel később, 2012-ben megérkezett a harmadik generáció, ésdebütált a vadonat új Retina-kijelző, ami négyszer annyi pixelt jelenít meg, mint az iPad 2 kijelzője. Négymagos grafikai processzor került bele, és öt megapixeles kamera, ami már HD-ban is tud rögzíteni. Ez egyben az első olyan iPad, amit már az új Apple-vezér, Tim Cook mutatott be Steve Jobs halála után.

iPad 4 és iPad mini

2012 októberében érkezett a negyedik generációs iPad, és újdonságként a kisebb oldalborda, a mindössze 7,9 hüvelykes méretű iPad mini, ami már egyetlen kézben is elfért, de olyan tulajdonságokkal bírt, mint az iPad 2. Az iPad 4 jobb teljesítményt, nagyobb tárhelyet, és Lightning csatlakozást hoz a vonalba.

Hét éve jelent meg az első iPad 3
Forrás: Europress

Az Air-széria (2013-2014)

A rendkívül vékony iPad Air 2013 novemberében rajtol, ekkor már a mini iPad is megkapja a Retina-kijelzőt, és mindegyikben az A7-es chip dolgozik. Már 475 ezer natív alkalmazás érhető el az Apple táblagépeire.

Egy évvel rá később, 2014-ben jön az Air 2, és az iPad mini 3 is. Az új modellek már támogatják a Touch ID-t, és lehetővé válik a biztonságos és gyors fizetés az appokon belül az Apple Pay mobilfizetési rendszerrel. Ezek az első olyan iPadek, amelyek már arany színben is választhatók.

Hét éve jelent meg az első iPad 4
Forrás: Europress

iPad Pro

2015-ben érkezik a hatalmas, 12,9 hüvelykes iPad Pro, benne A9x chippel. Ebbe már impresszív 4 gigabájt memóriát pakoltak, a főbb újdonság pedig a hozzá tartozó, Apple Pencil nevű spéci stylus. 2016. márciusában megjelenik  9,7 hüvelykes változat is, kevesebb memóriával.

A régi-új iPad

Némi csönd után a cég idén egy olcsósított táblagéppel próbálja felrázni a számokat, ugyanis az előző negyedévekben folyamatosan csökkentek az iPad-eladások. A márciusban megjelent, szintén kétféle méretben választható új iPaddel az Apple a kedvező árat állítja középpontba, a forradalmi újítások pedig elmaradnak.

Gyakorlatilag a régi iPad ráncfelvarrt verziója került fel márciusban az Apple áruházába a 9,7 hüvelykes iPad Air 2 helyett, sima “iPadként”.  A 9,7 hüvelykes táblagép már 132 ezer forintos indulóáron kapható, ha a 32 gigabájtos változatot választjuk. Tömege, vékonysága megegyezik a 2013-as iPad Airrel, 64bites A9 chip dolgozik benne.

Olvasói sztorik