Tech

A kamerás vibrátorok máshova is leadják a drótot

Nem mintha bármikor kérdéses lett volna, hogy amit netre lehet kötni, az törhető is, de a történet hozadékára akkor is érdemes figyelni, ha nincs kamerás vibrátorunk. Még.

Az a jó az egyre komplikáltabbá és fragmentáltabbá váló online rendszerekben, hogy a védekezés emberi módszerei mit sem változtak az elmúlt évtizedekben: 1) nem használjuk ezeket (a probléma mindig az emberi felhasználókkal van), 2) hosszú és kombinált jelszót alkalmazunk (tudjuk, hogy bonyolult párhuzamosan hat ilyenre emlékezni és mindannyian várjuk azt, amikor pillangók lehetünk egy mezőn, de amúgy alsó hangon 8 karakter, kis- és nagybetűk kombinálva, számokkal, ahol lehet, alfanumerikus karakterekkel) 3) nem kötünk netre olyat, amit nem muszáj, ha meg már kötötték, kihúzzuk a kábelt, ha megoldható.

Ha nem tűnt volna fel eddig, helyenként felcsúszott a paranoia, de ha a márciusi Cloudpets-botrány nem lett volna elég, akkor következzék gyorsan egy még tavaly decemberben észlelt probléma. A főszereplő egy netre csatlakozó, csúcsában kamerát rejtő vibrátor, a Svakom Siime Eye, aminek eredeti, kamerátlan-netmentes társaihoz képest egy extra funkciója van: a használója kistreamelheti a kamera által látott képet valakinek, amit alább pontosan láthatunk is.

Nőgyógyászati vizsgatételre jobban hasonlít, mint a Pornhub aktívabb kategóriáira, de amíg a kameraképet valaki (bárki) hijackeli, az éppen elég problémát jelent. A Siime Eye alapból WiFire csatlakozik, alapbeállítás szerinti jelszava a „88888888” (ezt kitalálni meg nem egy észveszejtő feladat még akkor sem, ha nem egy laptopot állítunk rá a törésre, hanem emberi aggyal próbálunk meg rájönni, mint a kőkorszakban) és onnantól kezdve, hogy az eszköz WiFijén keresztül annak webszervét is elérjük két kattintásból, gyakorlatilag a bolygó bármelyik pontjáról be tudunk csekkolni az adásba. (Kellően kompetitív cégeknél pár óra alatt áttargetálnák a teljes terméket és lehetne ezzel streamelni a köznek, de ez így ebben az állapotban csak biztonsági rés, nem feature.)

A brit Pen Test Partners biztonságtechnikai csapat tavaly decemberben, illetve idén januárban és februárban is megpróbálta felvenni a kapcsolatot a gyártó céggel – mindhiába. Extrán aggasztó, hogy gyakorlatilag körbe lehet autózni vagy akár sétálni a városban, mondták a PTP emberei és végig lehet scannelni a környéket, hogy hol találunk Siime Eye nevű hálózatot, ezek ugyanis jó eséllyel a bekapcsolt vibrátorokat jelzik – ezen hálózatok egy részét pedig már jegyezték is a wigle.net wardriving oldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik