Tech

Ilyen, amikor a Pokémon Go beköltözik a szemünkbe

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2017. 04. 03. 09:00

A Pokémon Go és a Black Mirror között lebeg brit Magali Barbé új rövidfilmje, a Strange Beasts, ami azt vizsgálja, meddig mehetünk el emberként a kevert valóságban.

…aztán eltelik pár év, a Pokémon Go és számtalan epigonja beköltözik majd a retinánk kellős közepébe, úgy kell majd kihajolgatnunk az ebédlőben fogócskázó delfin-zsiráf-medveállatka hibridek mögül, hogy meglássuk, okosretinával felszerelt csöpp kis gyermekünk éppen milyen új élődekorral kápráztatja el sajátmagát és mennyivel teszi ez drágábbá havi előfizetésünket a kiterjesztett valóságban futó legújabb kultuszappra.

Magali Barbé új rövidfilmje, a Strange Beasts pont egy ilyen szituációt mutat be, nyilvánvaló csavarral a végén, amiről beszélnünk kellene, de akkor az internet spoilerérzékeny többsége hisztériába csavarodik át, amit rovatunk egyértelműen nem tart jó ötletnek. Úgyhogy gondoljuk csak át a helyzetet a 2017-es évből a Google Glass tesztjei, a Facebook VR-térhódítása és a Pokémon Go powerbankvásárlásokat felsrófoló csodálatos tizenötperce mögül: a kellően erős sávszélesség és grafikai teljesítmény birtokában el is felejthetjük a virtuálisvalóság-felszereléseket és jobban is működhet a kiterjesztett valóság, amit mostanában a folyamatosan megújuló slágerszavak miatt már kevert valóságnak hívnak. Ehhez ugyanis csak egy okosszemüveg vagy egy okoskontaktlencse kell.

A látszólag trailerként induló rövidfilm egyetlenegy pontján sem lóg ki abból a konszenzusból, amit jól ismerünk magunk körül: ilyen felhasználói felületet várnánk játékoktól, a térérzékelő algoritmusok vannak olyan szinten, hogy akármilyen térbe magunk körül bedobhassuk saját lényeinket és tudják, hol vannak a falak és a kikerülendő tárgyak vagy emberek, az érzelmi reakciók pedig szintén könnyen bekódolható, előre jól kiszámolható kódrészletek. Ami a többit illeti, pszichológiai vagy szociális szinten, nos, ez az a pont, ahol inkább azt kérjük az olvasóktól, hogy először nézzék meg a Strange Beasts öt percét, nem fogják megbánni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.