Tech

Autosaver: elfelejthetjük az adatvesztést, tényleg

Veszített már adatot amiatt, mert elment az áram, kifagyott a program vagy úgy lépett ki esetleg belőle, hogy nem mentette el, amin órákon át dolgozott? Mostantól kezdve nem lesz ilyen.

Bárki, akinek emlékezetből kellett újraírnia cikkeket, újragyártania designokat, újracizellálnia zenéket, ismeri azt az artikulálatlan üvöltést, ami kék halál vagy fagyás vagy adatvesztés esetén történik – ez minél hangosabb és élesebb, annál közelebb van a leadási határidő is. Szerencsére az üvöltések elemzéséig már nem kell elmennünk, született egy egészen egyszerű, trükkös és ingyenes megoldás az ilyen helyzetek elkerülésére – egyelőre csak a Windowsos felhasználóknak.

A megoldást biztosító Autosaver csendben fut a háttérben és az általunk előre megadott időközönként minden egyes, akár háttérben futó programban nyom helyettünk egy Ctrl-S -t, biztosítva ezzel azt, hogy bármilyen kritikus probléma történik is, maximum pár percnyi munkánk tűnik csak el a süllyesztőben. Ez annyira nem tűnik ütőképesnek azon programoknál, amelyekben van automata mentés – de míg szövegszerkesztőknél ez eléggé megszokott, grafikai vagy zenei programoknál sajnos korántsem ez a helyzet. (Az Autosavert akár mi is elindíthatjuk, amikor úgy érezzük, hogy beüthet a krach, de természetesen egyszerűbb beállítanunk azt, hogy automatikusan induljon a Windows-zal együtt.)

Azt, hogy milyen programokat mentsen, kézzel kell beállítanunk, de ez legyen a legnagyobb problémánk vele – az Autosaver bolondbiztos, 21K méretű és ingyenes, úgyhogy elég sokat veszítünk vele, ha nem kezdjük el azonnal használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik