Tech

Az új Samsung S8 nemcsak egy mobil, hanem PC is

A Samsung idén kicsit fordítva áll neki a dolgoknak: a Mobil Világkongresszuson, ahol nevéből adódóan is mobilokat mutatnak be, egy 2-in-1 hibrid géppel, a Galaxy Bookkal jelentkezett, ismét belépve a notebookok piacára. Egy hónappal később aztán bemutatták a várva várt csúcsmobiljukat, az S8-at. Azonban ezt sem sima telefonként adják el. Már csak az a kérdés, hogy ki tudják-e váltani irodák ezreiben az asztali gépet dokkolóra és mobilra?

A Microsoft márkanévben már sokan csalódtak, szinte nincs olyan ember, aki egyszer az életben ne dühöngött volna egy Windows felett, mégis rengeteg számítógépen ez az operációs rendszer csücsül. Ahogy ezzel együtt az irodai alkalmazásaik is elterjedtek: a munkahelyek többségében a redmondiak termékeivel dolgoznak az alkalmazottak.

Ugyanakkor a mobilpiacot még a Nokia márkanévvel sem sikerült meghódítaniuk, ahogy a Continuum is kudarcra lett ítélve. Ez volt az a próbálkozás, hogy a mobilt egy apró doboz segítségével PC-ként is használhassuk. Ugyanakkor sem az architektúra nem tette ezt lehetővé, sem az a tény, hogy csak a Windows Store-t értük el, ahol elég soványka az appkínálat.

A Samsung úgy tűnik a háttérben hasonló megoldáson dolgozott, de inkább vártak a bemutatóval 2017-ig, hogy egy igazán űtös koncepcióval jelentkezzenek. A Samsung S8 és S8+ mellett debütált a DeX, azaz desktop experience, az “asztali élmény”, amit megszokhattunk, ha PC-t vagy laptopot használunk.

Egy dokkoló segítségével az új csúcsmobilt könnyen PC-vé alakíthatjuk. Monitorra, billentyűzetre és egérre persze szükség lesz. A bluetoothos kiegészítők egyenesen a telefonra csatlakoznak rá.

Fotó: 24.hu

Plug, play and work módon működik, azaz elég rádugni az eszközt és használni. A telefon azonnal érzékeli, hogy desktop üzemmódra kell váltani, s kis várakozás után a monitoron megjelenik a felület. Ugyanakkor a hívásokat tudjuk a gépen fogadni, s az alsó sarokban megjelenő üzenetekre is tudunk válaszolni.

A felület eléggé hasonlít ahhoz, amit egy Windows- vagy Mac-felhasználó megszokott: drag-and-drop módszerrel kaphatunk fel az asztalon akár több appot, és tehetünk arrébb, vagy akár rögtön törölhetjük is őket. A billentyűkombinációk is működnek, így rögtön berakhatunk két programot osztott képernyőre, vagy kitehetjük teljes nézetre is.

Minden további nélkül futott a demón egy email kliens, több app, egy videó, s mellé még egy játékot is elindítottak, mégse tapasztaltunk semmilyen akadást. A dokkolóban lévő hűtés nem csak a teljesítmény, de a környezet alapján dönti el, mikor kezdjen aktívan munkába – azaz egy fülledt nyári napon vélhetően többször indul be.

A cél egyértelmű: az irodákban és akár otthon is leváltani az asztali számítógépeket. Olyan munkaállomásokat hozva létre, ahol bárki leülhet bárhová, hiszen az állandóan nálunk hordott mobilon van a rendszer, a saját felületünk, a saját beállításaink. Elég bedokkolni, és feláll a rendszer, használhatjuk a dokumentumainkat, képeket, videókat, de akár egy távoli számítógéphez is hozzáférhetünk.

A DeX dokkoló ajánlott fogyasztói ára 34 990 forint lesz. Egy hosszabb teszten majd az is kiderül, hogy egy asztali géphez viszonyítva vajon lesz-e olyan funkció vagy program, amit hiányolunk, s mi a helyzet a teljesítményigényesebb programokkal (pl. kép és videoszerkesztők), illetve a játékokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik