Tech

Robotzsaruk védik Dubait májustól

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2017. 03. 28. 11:20

Távol vagyunk még attól, hogy az arab robotrendőrök leszedett arcmaszkkal kérdőjelezzék meg saját létüket a tükör előtt, ellenben tökéletes promóeszközei a térség fejlesztéseinek.

A Gulf Business és az RT értesüléseiből nemcsak annyi derül ki, hogy májusban az Egyesült Arab Emirátusok rendőrségi állománya robotokkal bővül, hanem az is, hogy 2030-ra az állomány egynegyedét gépek teszik majd ki. A robotrendőrök a rendfenntartó erők szemeiként és szenzoraiként szolgálnak majd, úgyhogy bárki is reménykedne harcias ED-209as osztagok megjelenésében (és bárki, aki látta az eredeti Robotzsarut, így szokott tenni), nos, azokra sajnos még várnia kell.

A fenti videóban is jól látható, hogy gyakorlatilag humanoid infopontokról van szó – a rajtuk elhelyezett interaktív érintőképernyőkön lehet ügyeket intézni: közlekedési bírságokat befizetni, papírokat bemutatni vagy akár bűnügyeket is bejelenteni. Az érintőképernyők mellé kamerák és mikrofonok is be lesznek kötve, amelyeket a rendőrség call centereiből felügyelnek. Mindezek mellett – a híradások szerint – képesek több nyelven beszélni, scannelnek és felismernek arcokat, a feléjük közeledő embereket pedig 10-20 méter távolságból már képesek felismerni. Az emberekhez képesek még közelíteni is, valamint kezet is ráznak felük, ha kell – a hírekben nem szerepel információ arról, hogy milyen szenzorok kaptak még helyet a robotok testében és vesznek-e például izzadságmintát egy kézfogás során. A helyi rendőrség, a Google és az IBM összefogásából készül ráadásul mindehhez egy olyan virtuális asszisztens, amely képes felismerni a szociális helyzeteket és képes reagálni az emberekre – ezen kezdetleges ötlet pedig elég messzire futhat – nem csak a résztvevők miatt, hanem már azért is, mert az IBM kifejezetten híres és jól adaptálható AI-rendszerét, a Watsont adta alapul ehhez.

A robotokat először két éve mutatták be a Dubai legnagyobb IT show-jának tartott GITEXen, tavaly pedig a hozzájuk fejlesztett AI járt egy kört ugyanezen eseményen – igaz, akkor még a kód arra volt kihegyezve, hogy útba tudja igazítani a feszülten izzadó eltévedt turistákat mind a városban, mind pedig a bevásárlóközpontokban. Idén májusban először a város turisták által is frekventált pontjain jelennek meg a robotrendőrök, a város későbbi pontjaira majd az első tesztkörök eredményeitől függően telepítik ki őket.

Mindez természetesen csak egy töredékrésze az emirátusi terveknek: a rendőrségi elképzelések szerint 2030-ra a rendőrségi épületek 50%-a sajátmagának termelné az áramot, valamint épületi szintre skálázva is bemutatnák az automatizáció előnyeit: azaz akár olyan okosrendőrőrsöt is létre lehetne hozni, ahova nem lesz szükséges az emberi kéz és agy – mindezek mellett pedig példaértékűvé akarják tenni Dubait azzal, hogy a világ öt legbiztonságosabb városának egyikévé varázsolják. (Jelenleg például Dubai Police néven fut az a hivatalos rendőrségi app, amely a városi statisztikákat finomhangolja az apphasználók viselkedéseivel, bejelentéseivel.) A térség fejlesztéseit szemmel követjük – akit viszont a helyzet logisztikája érdekel, jó felütésekkel, de kellően középre főzötten fűszerezve, annak ajánljuk az APB c. sorozatot, amely éppen ezt a témát járja körbe: hogyan változik meg egy térség állománya és a bűnüldözési statisztikák, ha elkezdik a big datát és a tech fejlesztéseket önteni a rendvédelemre.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.