Tech

Robotzsaruk védik Dubait májustól

Távol vagyunk még attól, hogy az arab robotrendőrök leszedett arcmaszkkal kérdőjelezzék meg saját létüket a tükör előtt, ellenben tökéletes promóeszközei a térség fejlesztéseinek.

A Gulf Business és az RT értesüléseiből nemcsak annyi derül ki, hogy májusban az Egyesült Arab Emirátusok rendőrségi állománya robotokkal bővül, hanem az is, hogy 2030-ra az állomány egynegyedét gépek teszik majd ki. A robotrendőrök a rendfenntartó erők szemeiként és szenzoraiként szolgálnak majd, úgyhogy bárki is reménykedne harcias ED-209as osztagok megjelenésében (és bárki, aki látta az eredeti Robotzsarut, így szokott tenni), nos, azokra sajnos még várnia kell.

A fenti videóban is jól látható, hogy gyakorlatilag humanoid infopontokról van szó – a rajtuk elhelyezett interaktív érintőképernyőkön lehet ügyeket intézni: közlekedési bírságokat befizetni, papírokat bemutatni vagy akár bűnügyeket is bejelenteni. Az érintőképernyők mellé kamerák és mikrofonok is be lesznek kötve, amelyeket a rendőrség call centereiből felügyelnek. Mindezek mellett – a híradások szerint – képesek több nyelven beszélni, scannelnek és felismernek arcokat, a feléjük közeledő embereket pedig 10-20 méter távolságból már képesek felismerni. Az emberekhez képesek még közelíteni is, valamint kezet is ráznak felük, ha kell – a hírekben nem szerepel információ arról, hogy milyen szenzorok kaptak még helyet a robotok testében és vesznek-e például izzadságmintát egy kézfogás során. A helyi rendőrség, a Google és az IBM összefogásából készül ráadásul mindehhez egy olyan virtuális asszisztens, amely képes felismerni a szociális helyzeteket és képes reagálni az emberekre – ezen kezdetleges ötlet pedig elég messzire futhat – nem csak a résztvevők miatt, hanem már azért is, mert az IBM kifejezetten híres és jól adaptálható AI-rendszerét, a Watsont adta alapul ehhez.

A robotokat először két éve mutatták be a Dubai legnagyobb IT show-jának tartott GITEXen, tavaly pedig a hozzájuk fejlesztett AI járt egy kört ugyanezen eseményen – igaz, akkor még a kód arra volt kihegyezve, hogy útba tudja igazítani a feszülten izzadó eltévedt turistákat mind a városban, mind pedig a bevásárlóközpontokban. Idén májusban először a város turisták által is frekventált pontjain jelennek meg a robotrendőrök, a város későbbi pontjaira majd az első tesztkörök eredményeitől függően telepítik ki őket.

Mindez természetesen csak egy töredékrésze az emirátusi terveknek: a rendőrségi elképzelések szerint 2030-ra a rendőrségi épületek 50%-a sajátmagának termelné az áramot, valamint épületi szintre skálázva is bemutatnák az automatizáció előnyeit: azaz akár olyan okosrendőrőrsöt is létre lehetne hozni, ahova nem lesz szükséges az emberi kéz és agy – mindezek mellett pedig példaértékűvé akarják tenni Dubait azzal, hogy a világ öt legbiztonságosabb városának egyikévé varázsolják. (Jelenleg például Dubai Police néven fut az a hivatalos rendőrségi app, amely a városi statisztikákat finomhangolja az apphasználók viselkedéseivel, bejelentéseivel.) A térség fejlesztéseit szemmel követjük – akit viszont a helyzet logisztikája érdekel, jó felütésekkel, de kellően középre főzötten fűszerezve, annak ajánljuk az APB c. sorozatot, amely éppen ezt a témát járja körbe: hogyan változik meg egy térség állománya és a bűnüldözési statisztikák, ha elkezdik a big datát és a tech fejlesztéseket önteni a rendvédelemre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik