Tech

Hogyan használjuk kevesebbet okostelefonunkat?

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2017. 03. 20. 16:00

Pontosabban szólva, egyáltalán nem keresünk rá választ – lesznek olyanok, akiknek a munkaköre mindig megköveteli az online jelenlétet és figyelmet (és a cikk írója is pont ilyen, erre cserélhető bevérzett szemek és háziállatként tartott kávésbögrék között bólogat), a szociális háló, az életvitel pedig szintén erőltethetik ugyanezt. Van, akiknél a kevesebb net határozott előnyt jelent, van, akinél hátrányt, ennek neurológiai-pszichológiai-szociális elemzését inkább kihagyjuk, az önkontroll meg sosem volt az emberi faj legjobb tulajdonságai között. Alex Wood témában írt, a Boingboing által is megbólogatott cikke azonban elgondolkodtatott minket a témában, erre reflektálunk.

“Ne az ágy mellett töltsük a telefont”

Az egy dolog, hogy a lefekvés környékén mennyien tartják elkerülendőnek azt, hogy még a biztonság kedvéért másfél órát eltöltsünk a Facebook, a YouTube és bármi más előtt, de van extra trükkje is annak, ha a lakás tőlünk legtávolabbi pontján töltjük a telefonunkat. Pakoljunk rá egy olyan ébresztőappot, ami csak akkor kapcsolja ki a kellően hangosra tekert ébresztőt, ha megoldunk egy középnehéz matekpéldát, háromszor (ilyen a Mathe Alarm Clock iOSre vagy az Alarm Clock Plus Androidra) . Aki nehezen ébred, annak ez lesz egyfelől maga a pokol, egy hét után pedig az egyik legjobb módszer arra, hogy visszaszokjon a korai kelésre. (Az persze egy másik dolog, hogy biztonságtechnikai szempontból jobb, ha van mellettünk egy telefon, amivel riasztást lehet adni vagy segítséget lehet kérni.)

“Kapcsoljuk ki az összes értesítést”

Wood a gyors szakítás mellett tör lándzsát, úgy tűnik, szerinte az a működőképes, ha nem kapunk értesítőket semmiről – sőt, egy másik tippjében arra is külön felhívja a figyelmet, hogy törölnünk kellene minden olyan appot, amelyre rá-rá kell néznünk, hogy mi történik, amit ő figyelemhuroknak hív, mi viszont közösségi médiának. Értesítések nélküli „butább” telefont persze lehet szerezni bármelyik boltban és töltőre sem kell olyan gyakran dugni, de kettővel higgadtabb megoldásnak tűnhet az a megoldás, hogy előre belövünk magunknak olyan időpontokat a napban, amikor ránézhetünk a telefonunkra – legyen az ebéd- vagy kávészünet vagy a nap bármely más pontja, csak tartsuk magunkat ehhez. (És első körben inkább a hangjelzéseket és a vibrálást kapcsoljuk ki.)

Ne nézzük emailjeinket sem folyamatosan, állítja Wood, mi a fenti tippre mutogatnánk itt inkább a következtesség és a mértékletesség jegyében. Ha éppen nem kell másodpercpontosággal követnünk azokat az információkat, amiket emailben kapunk egy ügyféltől.

“Váltsunk Androidra”

A szerző szerint azért, mert ezen a platformon vannak a legjobb appok, amikkel önkontrollt tudunk gyakorolni, de aki ismeri az irónia és a szarkazmus fogalmát, az valószínűleg rágyújtott már napszaktól függően a következő kávéra vagy brandyre és nagyon hangosan nevet. Már iOSen is van olyan app, ami az önkontrollunkat fokozza (ez amúgy a legszomorúbb hazugságok egyike, amit ember mondhatott magának ezen a bolygón) – Androidra Wood az AppBlockot javasolja –  és még mindig lehet céges, Erényövnek nevezett gyűjtődoboz, ahova a munkaidő elején bedobjuk a telefont és csak ebédszünetben vesszük ki. Vagy akkor sem.

Vagy…

Addiktológiai rutin híján csak a gyakorlatra tudunk hivatkozni: lesznek olyan társaságok, ahol bombabiztos megoldás lesz a Wood által elfelejtett trükk – a telefonunkba merülni lehet, hogy udvariatlan és csökkenti/szűkíti látásunkat (vagy perspektívánkat vagy eseményhorizontunkat vagy mindent egyszerre), de még annál is rosszabb, amikor rengeteg pénzt kell fizetnünk egy hibánkért. A megoldás tehát a következő: az asztaltársaság minden tagja bedobja középre a telefonját, aki először veszi ki a készüléket, hogy megnézzen valamit rajta, az fizeti a találkozó végén a számlát. Mindenkinek. Ezt a hibát pontosan egyszer szoktuk elkövetni, utána vagy a társaság bomlik vagy a módszert próbálja mindenki elfelejteni – hiába. Onnantól kezdve pedig, hogy ez a mozzanat beégett az emberbe, már van mire építeni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.