Tech

Japán új kémműholdat küld Észak-Koreára

Új kémműholdat indított útnak Japán magyar idő szerint március 17-én hajnalban. Az eszköz feladata az lesz, hogy figyelemmel kísérje az ország kiszámíthatatlan tengeren túli szomszédját, Észak-Koreát.

Az Információgyűjtő Műhold (Information Gathering Satellite, azaz IGS) Radar 5-öt egy japán H-IIA rakétán bocsátották fel a Dél-Japánban található Tanegasima Űrközpontról.

Bár maga a Japán Űrügynökség nem közvetítette élőben az eseményt, a Neconvideo Visual Solutions nevű cég YouTube-oldalán volt elérhető stream.

Japán 1998-ban kezdte meg IGS programját, válaszul Észak-Korea fegyverkísérleteire – ekkor egy rakéta átrepült a szigetország északi része felett, majd csak ezután csapódott a Csendes-óceánba.

Az elmúlt évben, mióta Észak-Korea Japánt, sőt, Dél-Koreát és az Egyesült Államokat is fenyegető félelmetes fegyverteszteket hajt végre az IGS-ek jelentősége megnőtt. A szigetország kormánya rengeteg információt szerezhet ezen eszközök segítségével a kommunista állam veszélyes tevékenységéről, emellett azonban a Japánt gyakran sújtó természeti katasztrófák előrejelzésére is alkalmasak.

Az első japán kémműhold 2003-ban indult missziójára. Az IGS Radar 5 a program 15. eszköze, igaz, nem mindegyik műhold tudott pályára állni – 2003 novemberében két szatellit fellövése is sikertelen volt. A mostani műhold – ahogy neve is sugallja – nem optikai szenzorokkal, hanem radarok segítségével elemzi majd a felszínt.

Ezen kívül igen keveset tudni az új szatellitről, Japán – érthető módon – csak keveset árult el az eszközről. Éppen ezért sem a pályája, sem a repülési magassága nem ismert – igaz, az elődjei nagyjából 480 kilométerre keringtek a Földtől.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik