Tech

Meglepően ügyes módszerekkel verik át a Gmail-felhasználókat

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2017. 03. 10. 14:30

Azt hiszi, képes kikerülni az összes e-mailt, amivel adatait akarják begyűjteni? Gondolja újra – az éppen aktuális módszer ugyanis van annyira ügyes, hogy kávé nélkül a jobbakat is padlóra küldje.

A több hónapja működő, egyre több e-mail-szolgáltatásra átterjedő átverés a következőképpen működik: kapunk egy e-mailt – csatolmánnyal együtt -, általában valakitől, akit jól ismerünk és akivel e-mail-kontaktban vagyunk. (Ez kezdésnek nem meglepő, hiszen sokkal könnyebben bedőlhetünk bárminek, ha az megbízhatónak ítélt embertől jön, a rosszindulatú kódot, linket, bármit pedig csatolmánnyal könnyebben át tudjuk adni, mint egy megkattintandó linkkel, amire amúgy sajnos még 2017-ben is gond nélkül rácsapnak az emberek rosszabb pillanataikban.)

A trükk a fenti képen látható: így néz ki ugyanis az, amikor valaki Gmailen keresztül küld nekünk egy csatolmányt. Az átverés természetesen a csatolmánnyal együtt érkezik – amit ugyanis a képen (és az e-mailben) látunk, az nem csatolmány, hanem egy odatűzött kép, amire rákattintva már egy kamu Google-bejelentkező képernyőhöz érkezünk. Itt újra meg kell adnunk e-mail címünket és jelszavunkat, ami jobbaknál már elegendő vészjelzőt indítana be ahhoz, hogy ne adják meg adataikat – persze, van az a fokú sietség, frusztráció vagy a lejárt sessionök felett érzett tehetetlen düh, ami miatt valaki hajlandó újra megadni az adatait.

Extra komplikáció, hogy a bejelentkező-képernyő teljesen hitelesnek néz ki addig a pillanatig, amíg rá nem nézünk a böngésző címsorára, ahol a következőt láthatjuk:

Ez pedig nem egy új weboldal címe, hanem egy script, amit azzal aktiválunk, hogy rákattintunk a csatolmányra: ha pedig itt megadjuk a jelszavunkat, a támadók azonnal áttúrják kontaktlistánkat, megnézik, kivel beszéltünk a legtöbbet, milyen jellegű csatolmányokat küldtünk nekik, azoknak mi a neve és ez alapján állítanak össze és küldenek tovább egy olyan megtévesztő támadó e-mailt, amihez hasonlót mi is kaptunk.

Hogyan tudunk védekezni ez ellen?

Józan ésszel. Ha egy csatolmányra rákattintva újra meg kellene adnunk a jelszavunkat annak a szolgáltatásnak, ahonnan elindultunk, ott már könnyen gyanút foghatunk. Kikerülhetjük a problémát azzal is, ha megnézzük, hogy mi van a címsorban: ha zöld lakattal kezdődik, utána pedig rögtön https://-t olvashatunk, azt biztonságosnak ítélhetjük. Ha nincs lakat és/vagy nem https:// protokollmegjelöléssel indul a cím, érdemes megállni és végiggondolni, hogy mikre kattintottunk. Tanácsos beállítani a kétlépcsős azonosítást, hogy esetleges probléma esetén legyen még egy kapaszkodónk, ami visszafogja a támadókat attól, hogy teljesen átvegyék mailboxunk felett az irányítást.

Milyen URL-t találunk a böngésző címsorában (és ha gyanús a cím, más karakterek vannak benne, eltérő címre visz, nem URL-t találunk ott hanem kódsort, esetleg még jelölést/utalást sem látunk arra a címsorban, hogy HTTPS-kapcsolatban lennénk, akkor már gyaníthatjuk, hogy bármit is csinálunk, érdemes lenne abbahagyni).

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.