Concept 26
Tech

Az ország legokosabb útját építik meg Zalában

24.hu
24.hu

2017. 03. 10. 16:56

Okos városnak okos utat! Ez lehetne a jelszava annak a fejlesztésnek, amivel Egerszeget kapcsolják be egy gyorsforgalmi úttal a hálózatba. Lesz önvezető autóknak tesztpálya is.
Korábban a témában:

Májusban teszik le a zalaegerszegi, önvezető járművek vizsgálatára is alkalmas tesztpálya alapkövét, amihez kapcsolódva Zalaegerszeg és Balatonszentgyörgy között is “okos” autóútként épül meg az R76-os gyorsforgalmi út – közölte a tesztpálya kormánybiztosa pénteken.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára azt mondta: a mintegy 40 milliárd forintból megvalósuló tesztpálya az egyik eleme lesz a tervezett “közép-európai tesztzónának”. Ennek része az M7-es és Zalaegerszeg között tervezett R76-os út, ami “okos” elemekkel kiegészítve épül meg, illetve a zalai megyeszékhely Smart City, vagyis okos város programhoz kapcsolódó fejlesztése.

Amikor a kocsid csacsog az úttal

A tesztpálya kormánybiztosa elmondta, jelenleg is dolgoznak a leendő R76-os műszaki tartalmának meghatározásán, ami a járműgyártók, informatikai cégek és más beszállítók javaslatai alapján készül. Hozzátette, hogy nemcsak a Balatonszentgyörgy és Zalaegerszeg között tervezett út, hanem

az M7-es autópálya – a kommunikációs elemeinek átalakításával – is része lehet az önvezető járművek tesztelésének.

Az R76-os az elképzelések szerint olyan út lesz, ami többet nyújt majd “az út és az autó közötti kommunikációnál”. Az intelligens közvilágítás és forgalomirányító lámpák, a leválasztható sávok és olyan területek is a kísérlet részei lehetnek, ahol például megszűnik az autók és a műholdak közötti jel, Zalaegerszegen pedig “világító utak”, innovatív térburkolat egészíti majd ki a tesztkörnyezetet.

5G-s okos város lehet Egerszeg

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára ezt azzal egészítette ki, hogy így Zalaegerszeg lehet az új generációs 5G-hálózat első magyarországi helyszíne is. Az NFM államtitkára szerint az okos városok programjában Zalaegerszeg meghatározó lehet. Egyelőre keresik azt a várost, ahol az új generációs távközlési szolgáltatások elsőként kipróbálhatók, a kormány a szaktárca javaslata alapján azonban május közepéig, a tesztpálya alapkőletételéig dönteni fog a helyszínről.

A fejlesztés első részeként a jövő év tavaszára elkészül az autonóm járművek vizsgálatára alkalmas pálya,

a következő lépésként pedig – legkésőbb 2018 végére – a nagy sebességű tesztelésekre szolgáló, továbbá a különböző útviszonyokat és egy intelligens várost szimuláló terület is készen lesz. A leendő felhasználók közül eddig a járműgyártók európai szövetségével, illetve 22 céggel írt alá megállapodást a kormány, a partnerek között járműipari vállalatok, alkatrész-beszállítók és telekommunikációs cégek is szerepelnek.

Vigh László, a tesztpálya miniszteri biztosa közölte: május 19-én teszik le a próbapálya alapkövét, és a tervek szerint 2017 őszén a leendő R76-os építése is megkezdődhet. A 165 milliárd forintos útépítés révén végre időben közelebb kerül Zalaegerszeg a 235 kilométerre fekvő fővároshoz, ami a megyeszékhelyen élők, az itt működő cégek érdeke is.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.